Έμφραγμα στις συνομιλίες: Κρίση προκαλούν οι Τούρκοι με αφορμή το ενωτικό δημοψήφισμα




Του Κώστα Βενιζέλου

Μεθοδεύει να προκαλέσει κρίση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό η τουρκική πλευρά. Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναζητώντας αφορμή για να πυροδοτήσει κρίση, με στόχο να αποπροσανατολίσει από την ουσία του Κυπριακού, ανέδειξε σε μείζον θέμα την πρόσφατη απόφαση της Βουλής, σύμφωνα με την οποία να γίνεται αναφορά στα σχολεία στο ενωτικό δημοψήφισμα.

Διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα σε σχέση με την απόφαση του κοινοβουλίου και ισχυριζόμενη λίγο-πολύ ότι οι Έλληνες επανέρχονται στην πολιτική της… Ένωσης, η τ/κ πλευρά ως πρώτο βήμα ακύρωσε τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών. Ζήτησε δε παράλληλα από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ακυρώσει την απόφαση της Βουλής.

Το θέμα, όπως ανακοινώθηκε, θα εγείρει στη συνάντηση της Πέμπτης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Ακιντζί. Η Λευκωσία αντέδρασε στις μεθοδεύσεις αυτές με κοινή ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου και γραπτή δήλωση του Προέδρου, ο οποίος υπέδειξε στον Ακιντζί ότι η τ/κ πλευρά υμνεί με εκδηλώσεις την εισβολή και κατοχή.

Αποσύρει συγκλίσεις η τ/κ πλευρά

Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στις συνομιλίες. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έτυχε το Εθνικό Συμβούλιο χθες, η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει πως για να γίνει η Διάσκεψη πρέπει να αποδεχθεί η Λευκωσία την αξίωση της να εφαρμοστούν για Τούρκους υπηκόους που θα βρίσκονται στην Κύπρο οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε.. Εκβιασμός που όπως έχει ξεκαθαριστεί δεν αποδέχεται η ε/κ πλευρά. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η τ/κ πλευρά αποσύρει τη συγκατάθεσή της για τη συμφωνία που αφορά την αναλογία πληθυσμού 4:1 για Ελλαδίτες και Τούρκους, ζητώντας ίσο αριθμό.

Στις συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος δέχθηκε κριτική για την πολιτική του από όλες τις δυνάμεις πλην του ΔΗΣΥ. Τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου επέκριναν τον Πρόεδρο για την πολιτική του ενώ το ΑΚΕΛ από μια διαφορετική σκοπιά του άσκησε κριτική γιατί δεν αγγίζει όλα τα θέματα, για να προχωρήσει η διαδικασία. Έγινε δε συγκεκριμένη αναφορά από τον Γ.Γ. του κόμματος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: