Ο Μπλανσάρ επιτίθεται στον Τόμσεν, αλλά ξεχνά τα τραγικά λάθη του… Δεν σχολιάζει το ΔΝΤ




Εμπιστευτική επιστολή του πρώην επικεφαλής ανάλυσης του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ προς τον τότε επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν με ημερομηνία 4 Μάιου 2010 η οποία προειδοποιούσε πως οι παραδοχές του πρώτου Μνημονίου ήταν μη ρεαλιστικές και θα οδηγούσαν σε βαθιά ύφεση έφερε στη δημοσιότητα ο συγγραφέας Πολ Μπλουστάιν. Το Ταμείο, μετά από ερώτηση της ιστοσελίδας μας, δεν σχολίασε την αποκάλυψη.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους. Kαι αυτό εξαιτίας του επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί και ότι μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από την πορεία του, ακόμη και αν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση.

ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ -ΟΥΤΕ Ο κ. ΜΠΛΑΝΣΑΡ- ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΑΣΕ ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ. ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΥΤΕ Η ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ.

Αφού διαφωνούσε με το Πρόγραμμα ο κ. Μπλανσάρ, γιατί προσπάθησε να το υλοποιήσει ενώ γνώριζε ότι δεν έβγαινε; Και γιατί ξεχνά τα δικά του τραγικά λάθη με τους πολλαπλασιαστές;

Το έγγραφο, που απευθυνόταν στον Πολ Τόμσεν, παρουσιάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διεθνούς οικονομικής ημερίδας του καναδικού think tank Centre for International Governance Innovation από τον καθηγητή Οικονομικών Πολ Μπλουστάιν (Paul Blustein), ο οποίος συνόψισε την κατάσταση ως εξής:

«ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν (το πρόγραμμα) εφαρμοσθεί κατά γράμμα . Ο Ντομινίκ Στρος-Καν (τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ) έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ (τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας είπε ‘όχι’».

«Δεν έκανα εγώ τη διαρροή, αλλά δεν είμαι και πολύ δυσαρεστημένος που έγινε:). 7 χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρορεαλιστικό σχέδιο». Έτσι σχολίασε στο Twitter ο Ολιβιέ Μπλανσάρ την ανάρτηση της έκθεσης/προειδοποίησης του 2010.

Να σημειωθεί πως στις 5 Μάιου 2010, μία ημέρα μετά την αποστολή της εν λόγω επιστολής, κατατέθηκε προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η έκθεση των στελεχών του Ταμείου για την έγκριση του δανείου διάσωσης 30 δισ. ευρώ που ζητούσε η Ελλάδα.

Σε αυτό (σελίδα 135) τονιζόταν ξεκάθαρα πως οι κίνδυνοι για τις ελληνικές αρχές από το πρόγραμμα είναι μεγάλοι και περιλαμβάνουν:

ΕΔΩ Η ΕΚΘΕΣΗ: IMF-MAY2010-REPORT01

Μια βαθύτερη από την αναμενόμενη εκ των προτέρων οικονομική συρρίκνωση ή και μια πιο αργή οικονομική ανάκαμψη που θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και να δώσει μια αρνητική ώθηση στο χρέος, υπονομεύοντας την πολιτική συναίνεση για τη μεταρρύθμιση μέσα σε ένα ήδη τεταμένο κοινωνικό περιβάλλον.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετους δημόσιους πόρους σε σύγκριση με εκείνους που προβλέπει το βασικό σενάριο προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα αυξήσει το ήδη βαρύ φορτίο του χρέους.

Η Ελλάδα ενδέχεται να δυσκολευθεί να εξασφαλίσει μια περαιτέρω σημαντική βελτίωση στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο μετά το τέλος του προγράμματος.

Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων μπορεί να είναι δυσκολότερη από ό, τι υποτίθεται στο πρόγραμμα.
Τελικά όλες αυτές οι ανησυχίες που διατυπώνονταν στην έκθεση των στελεχών του ΔΝΤ στις 5 Μαΐου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας.

Είναι ξεκάθαρο πως η διαρροή έρχεται σε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το ΔΝΤ για λάθος εκτιμήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα και του ζητούν να κάνει υποχωρήσεις. Ωστόσο, το ΔΝΤ για να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη δέσμευση για απομείωση του ελληνικού χρέους και μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά προκειμένου να μην πληγεί η ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ. Photo IMF
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ. Photo IMF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: