Αξιώσεις σε θολό τοπίο: Ο Ερντογάν νοιάζεται τι θα πάρει η Τουρκία, όχι οι Τουρκοκύπριοι




Παρά το σημερινό θολό τοπίο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα που θα εκτονωθεί η κρίση, θέτοντας κατά προτεραιότητα τις αξιώσεις που θέλουν να προωθήσουν.

Εν αναμονή αυτή την εβδομάδα να διαφανεί πώς θα ενεργήσει η τουρκική πλευρά σε σχέση με τη συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στις συνομιλίες, στο παρασκήνιο γίνονται διάφορες κινήσεις. Οι Τούρκοι αναμένουν τη «διορθωτική» κίνηση της Λευκωσίας και αυτό δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση («δήλωση μεταμέλειας») για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Ωστόσο ταυτόχρονα η Άγκυρα θέτει στις επαφές αξιωματούχων της, κάποια ζητήματα που θέλει να προωθήσει κατά προτεραιότητα. Διαχωρίζει, μάλιστα, αυτά στα οποία επιμένει το καθεστώς Ερντογάν και σε εκείνα που ζητά ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί!

Η Άγκυρα έφθασε στο σημείο να αναφέρει σε συνομιλητές της πως «οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν από αυτή τη συμφωνία ( του Κυπριακού), εμείς τι θα εξασφαλίσουμε;», παραπέμποντας στην αξίωση της για εφαρμογή για Τούρκους υπηκόους που θα βρίσκονται στην Κύπρου των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. Επί του θέματος αυτού η Άγκυρα διαμηνύει πως από την έκβαση των συζητήσεων στο θέμα που εγείρει για τις τέσσερις ελευθερίες θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Οι κινήσεις της Άγκυρας καθορίζονται σε τρεις βασικούς άξονες.

Πρώτο, η αξίωση για τον τρόπο συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στους θεσμούς του κράτους, είναι όπως αναφέρει η Άγκυρα θέμα του Μουσταφά Ακιντζί ( εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα στη συμμετοχή στους θεσμούς, βέτο κλπ).

Δεύτερο, το θέμα της εφαρμογής για Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσιών και διακίνησης αγαθών). Τούτο συνδέεται και με τις συζητήσεις για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, Τουρκίας- Ε.Ε. Για το τελευταίο, η Λευκωσία υποδεικνύει πως συζητά εάν και εφόσον η Τουρκία εφαρμόσει πρώτα τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Τελωνειακή Ένωση.

Τρίτο, το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, που εγείρεται πλέον διά της «ανασφάλειας των Τ/Κ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: