Αποστάσεις από λύση δύο κρατών Λευκού Οίκου ενόψει συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου




Ο Λευκός Οίκος φάνηκε να αλλάζει στάση αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης του Μεσανατολικού, παίρνοντας αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, αποτελεί εδώ και δεκαετίες αναφορά για τη διεθνή κοινότητα στην προσπάθειά της να επιτευχθεί ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Όμως μία ημέρα πριν από την επίσημη πρώτη επίσκεψη του Νετανιάχου με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιμείνουν στη λύση των δύο κρατών.

«Μια λύση δύο κρατών που δεν θα φέρει την ειρήνευση είναι ένας στόχος που κανείς δεν επιθυμεί να πετύχει», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός. «Στόχος είναι η ειρήνη, είτε αυτή είναι με τη μορφή μιας λύσης δύο κρατών, αν αυτό επιθυμούν οι δύο πλευρές, είτε κάτι άλλο», διευκρίνισε.

«Δεν θα ορίσουμε τους κανόνες του τι θα είναι ειρήνη», τόνισε.

Όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, εδώ και δεκαετίες τάσσονται υπέρ της αρχής των δύο κρατών «που ζουν δίπλα δίπλα ειρηνικά και με ασφάλεια».

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του Ισραήλ, τονίζοντας όμως ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, θα πρωτοστατήσει ώστε να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου, ο οποίος είδε στη νίκη «του φίλου μου, του προέδρου Τραμπ» μια «εξαιρετική ευκαιρία» για το Ισραήλ, θα πρέπει να αντιπαραβάλει τις υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου με την ακόμη ρευστή πραγματικότητα της πολιτικής του αναφορικά με το Μεσανατολικό.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να δηλώσει στον Τραμπ ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «αναμένεται να φτάσει παρουσιάζοντας τη λύση των δύο κρατών ως ένα όραμα και να συνάψει, εν αναμονή, μεταβατικές συμφωνίες που θα είναι αποδεκτές από τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο σύμβουλός του Μάικλ Όρεν προτού μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

Ο Νετανιάχου δείπνησε χθες το βράδυ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεζ Τίλερσον, προτού συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ και τους επικεφαλής του Κογκρέσου.

15/02/2017 11:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: