Ανησυχίες ομογενών για Κυπριακό στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για πρέσβη Αιμιλίου




Του Πανίκου Παναγιώτου

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η ΠΣΕΚΑ και το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσαν αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, ο οποίος μετατίθεται στις Βρυξέλλες, ενώ από τις Βρυξέλλες μετατίθεται στη Νέα Υόρκη ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Όλοι οι ομιλητές (διπλωμάτες Ελλάδας, Κύπρου και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας) εξήραν την «άριστη συνεργασία» που είχαν με τον αποχωρούντα πρέσβη, επισημαίνοντας το «υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού» για την υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

«Η κυπριακή και η ελληνική κοινότητα της Αμερικής αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του ελληνισμού λόγω της παρουσίας σας στη μεγάλη αυτή χώρα, την οποία πάρα πολλοί αποκαλούν ως τη μοναδική υπερδύναμη. Συνεπώς, οι επαφές σας, τα διαβήματά σας, οι προσπάθειές σας προς τους Αμερικανούς πολιτικούς, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και είναι πολλαπλά χρήσιμες», τόνισε ο κ. Αιμιλίου.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ και αντιπροσώπους χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Και επειδή οι ομογενείς έδειξαν ότι δεν αισθάνονται καθόλου άνετα με τα όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό μετά τη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου, ο κ. Μαυρογιάννης επιχείρησε να τους καθησυχάσει.

«Επειδή ακούγονται διάφορα ανησυχητικά μηνύματα, να μην ανησυχείτε», ανέφερε ενδεικτικά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που γίνεται δεν είναι τίποτε που μπορεί να είναι σε βάρος του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε και τα όριά μας».

Γνωστός παράγοντας της Ομογένειας σιγοψιθυρίζοντας εξέφρασε τη δική του άποψη: «Αν δεν ήταν ο Κοτζιάς, δεν ξέρουμε πού θα οδηγούνταν τα πράγματα…»

  • Ο Πανίκος Παναγιώτου είναι ο ανταποκριτής της εφημερίδας Φιλελεύθερος στη Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: