Ανυποχώρητη η Μέρκελ για βίζα: Συζήτησε και το Κυπριακό με τον Γιλντιρίμ στην Άγκυρα




Αμοιβαίες πρέπει να είναι οι αναγκαίες θυσίες στο Κυπριακό και όχι μονόπλευρες, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην κοινή συνέντευξή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι συζήτησαν πώς πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για το Κυπριακό.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα για το Κυπριακό ότι είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν. “Και εμάς η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να διασφαλιστεί λύση στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε μια ενωμένη Κύπρο, δίκαιη, με δύο ομοσπονδιακές διοικήσεις, μια λύση όπως επιθυμεί και η Ευρώπη και η Τουρκία και η Ελλάδα,” είπε.

“Σε αυτό το θέμα οι πλευρές πρέπει να είναι πιο προσεκτικές και πιο υπομονετικές και οι αναγκαίες θυσίες πρέπει να είναι αμοιβαίες. Όχι μονόπλευρες”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι “είπαμε η διαδικασία για το Κυπριακό πρέπει να επιταχυνθεί και πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και όλη την ΕΕ είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό”.

Σε ερώτηση από Τούρκο δημοσιογράφο πότε η ΕΕ θα εφαρμόσει την απαλλαγή βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε πως “έγιναν πολλά πράγματα σε αυτό το θέμα, έγιναν πολλά βήματα. Αλλά πρέπει να υπάρξει αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου”.

Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα εντατικά και συζητήσαμε με τον κ. Γιλντιρίμ ότι πρέπει σε αυτό το θέμα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μας, ανέφερε.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι επειδή η Τουρκία είναι μια χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ “συζητήσαμε τί πρέπει να γίνει για να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά και να υπάρξει αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας”.

Για τα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία εναντίον των πραξικοπηματιών της 15ης Ιουλίου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. “Δεν κινούμαστε με το συναίσθημα της εκδίκησης. Θα κάνουμε τις έρευνές μας στο πλαίσιο της δικαιοσύνης”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στήριξη από τη Γερμανία στο θέμα της οργάνωσης Γκιουλέν επειδή αυτές οι οργανώσεις μπορούν άνετα να συνεχίζουν τις δραστηριότητές του στις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα υποφέρει η Τουρκία από αυτά αλλά είμαι βέβαιος ότι αύριο θα είναι απειλή και για τις χώρες της ΕΕ. Γι` αυτό είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασίας μας εναντίον της τρομοκρατίας”.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι πήγε και είδε τις ζημιές που προκλήθηκαν στην τουρκική βουλή κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και είδε πως ο λαός ήταν προστάτης της δημοκρατίας. Όπως είπε “επιθυμούμε να επισημάνουμε πόσο σημαντικό είναι από δω και πέρα να υπάρξει προσοχή στα πολιτικά βήματα που θα ληφθούν, την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, το διαχωρισμό των εξουσιών”.

Η Άγκελα Μέρκελ είπε ακόμη ότι συζήτησαν και την ισλαμική τρομοκρατία, προσθέτοντας πως είπε και στον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει καχυποψία εναντίον των μουσουλμάνων σε αυτό το ζήτημα και πως σε αυτό τον αγώνα είναι μαζί και στηρίζουν την Τουρκία.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολίαζαν έπειτα από τις δηλώσεις αυτές της Μέρκελ πως παρόλο που ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος ‘ισλαμική τρομοκρατία”, η Μέρκελ τον χρησιμοποίησε και πάλι.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 02/02/2017 21:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: