“Ανησυχία κι ενόχληση” για το Μεξικό από τις πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ




Το Μεξικό εξέφρασε “την ανησυχία και την ενόχλησή του” για τις πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στον Αμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι όσο και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον.

Η αμερικανική κυβέρνηση προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού μέσα στην εβδομάδα όταν ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει την απέλαση παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ στο Μεξικό, εάν εισήλθαν στο αμερικανικό έδαφος από την αναφερόμενη χώρα κι ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Από την πλευρά τους οι δύο Αμερικανοί υπουργοί έδωσαν έμφαση στις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού και τάχθηκαν υπέρ ενός διευρυμένου διαλόγου για τη μετανάστευση, το εμπόριο, αλλά και θέματα ασφάλειας. Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε ότι οι συνομιλίες που έγιναν στην πόλη του Μεξικού με τη συμμετοχή των δύο Αμερικανών υπουργών αποτελούν σημάδι της θέλησης που υπάρχει για την οικοδόμηση μιας αποδοτικής συνεργασίας.

Τόσο ο Κέλι, όσο κι ο Τίλερσον ήταν πιο μετρημένοι στα λόγια τους τόσο από τους Μεξικάνους, όσο κι από τον Τραμπ, που δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατιωτική επιχείρηση, προκειμένου ν’ απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ τα “κακά παιδιά” δηλ. τα μέλη των συμμοριών, αλλά και οι έμποροι ναρκωτικών.

Ο Κέλι διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει “χρήση στρατιωτικής βίας στις επιχειρήσεις για τους μετανάστες”, ενώ ήταν κάθετος για τη μη οργάνωση και διεξαγωγή μαζικών απελάσεων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι το σχόλιο του Τραμπ για στρατιωτική επιχείρηση έγινε προκειμένου να περιγράψει τον μη αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών μεταναστευτικών και συνοριακών υπηρεσιών.

Επίσης παρατηρούνται μερικά “σημάδια” ευχάριστης διάθεσης και προσέγγισης πίσω από τις κλειστές πόρτες, καθώς ο Τίλερσον ήπιε τεκίλα με τους Μεξικάνους αξιωματούχους στη διάρκεια του δείπνου προχθές το βράδυ, σύμφωνα με πηγή που είχε ενημέρωση για το γεύμα αυτό.

Από τη μεριά του, το γραφείο του Μεξικάνου προέδρου χαρακτήρισε τους δύο Αμερικανούς υπουργούς ως επαγγελματίες με εποικοδομητική διάθεση.

24/02/2017 11:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μεξικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: