Τσίπρας: Δεν νοείται σχέδιο λύσης για Κυπριακό με επεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες




Τη βούληση της ελληνικής πλευράς για εξάντληση κάθε δυνατότητας, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως επεσήμανε, «σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη» και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι υπάρχει συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Ειδικότερα, σε δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήρθε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά και την ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών για τη στάση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό, που διεξάγονται από χθες στη Γενεύη της Ελβετίας.

«Θεωρώ ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μία συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και μία ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημορκατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει μία εξέλιξη θετική και μία βιώσιμη και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Για άλλη μία φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Μία ιδιότητα, που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λύση που, σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων», δηλαδή «λύση που, σε τελική ανάλυση, θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα απομακρύνει τον φόβο από τον κυπριακό λαό».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση, θεωρώ ότι πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής δημιουργείται και μία κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, διότι αυτά τα επιχειρήματα είναι επιχειρήματα που συνάδουν, τόσο με το διεθνές, όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτήν την κατεύθυνση». «Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη», επεσήμανε.

Στην ερώτηση εάν θα πάει στη Γενεύη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα, οπότε θα δούμε».

10/01/2017 15:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: