Τουρκία, Ρωσία, Ιράν συμφώνησαν για κοινό μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας σε Συρία




Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη σύσταση ενός τριμερούς μηχανισμού επιτήρησης των παραβιάσεων της εκεχειρίας στη Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η πληροφορία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει προηγούμενη αναφορά του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, το οποίο τη Δευτέρα (χθες) έκανε λόγο για ένα πρώιμο προσχέδιο ανακοίνωσης στο οποίο αναφέρεται ότι οι τρεις χώρες θα δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για την επιτήρηση της εκεχειρίας.

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικά για τις συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου “υπογράμμισαν τη σημασία της δημιουργίας απευθείας επαφής ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και σε εκπροσώπους της αντιπολίτευσης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στο μεταξύ, μια τζιχαντιστική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση και κατέλαβε ορισμένες θέσεις από ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στη βορειοδυτική Συρία οι οποίες συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των ανταρτών.

Αξιωματούχοι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ-Σαμ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό. Η Φάτεχ αλ-Σαμ, πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα, άλλαξε το όνομά της όταν απέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα πέρυσι.

Αξιωματούχος μίας από τις ομάδες των ανταρτών, της Τζάμπχα Σαμίγια, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η επίθεση στις αγροτικές περιοχές δυτικά του Χαλεπίου ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας και πως είναι η πρώτη φορά που η Φάτεχ αλ-Σαμ επιτίθεται στις μονάδες του FSA σε αυτή την περιοχή.

Ο διοικητής μιας δεύτερης ομάδας ανταρτών του FSA, της Τζάις αλ-Μουτζαχεντίν, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Φάτεχ αλ-Σαμ επιδιώκει να “εξαλείψει την επανάσταση”, λέγοντας πως η οργάνωση κατέλαβε “κάποιες θέσεις”, αν και αυτές είναι πολύ μακριά από το αρχηγείο της.

Τέλος, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον 4,63 δισεκ. δολαρίων για βοήθεια στους σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Η έκκληση για τη συγκέντρωση του ποσού αυτού έγινε σε διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 3,4 δισεκ. δολάρια που υπολογίζει ο ΟΗΕ ότι απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες 13,5 εκατ. ανθρώπων μέσα στη Συρία φέτος. “Η χρηματοδότηση για τη Συρία παραμένει ανεπαρκής ανταπόκριση σε αυτό που παραμένει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσης στον κόσμο”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

24/01/2017 12:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βηρυτός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: