Τίτλο τιμής απένειμε το Σίτυ του Λονδίνου στον Ύπατο Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη




Λονδίνο: Ο τιμητικός τίτλος της «Ελευθερίας του Σίτυ του Λονδίνου» (‘Freedom of the City of London’), που επιφυλάσσεται για εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου της βρετανικής πρωτεύουσας, απονεμήθηκε στον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδη Ευρυβιάδη, αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ).

Ο τίτλος απονέμεται κατόπιν εντολής της Αυλής του Συμβουλίου των Κοινοτήτων, του αρμόδιου διοικητικού οργάνου του ιστορικού κέντρου του Λονδίνου, του Σίτυ, που στη σύγχρονη εποχή αποτελεί το χρηματοπιστωτικό κέντρο της πόλης.

Ο τίτλος της «Ελευθερίας του Σίτυ» αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους θεσμούς στη Βρετανία, καθώς πιστεύεται ότι η πρώτη απονομή έγινε το 1237.

Ο μεσαιωνικός όρος «ελεύθερος άνδρας» αποδιδόταν σε κάποιον που δεν αποτελούσε ιδιοκτησία φεουδάρχη, αλλά είχε δικαιώματα όπως η απόκτηση γης και εισοδήματος. Στην πορεία των αιώνων και μέχρι τη βικτωριανή εποχή ο τίτλος της «Ελευθερίας» αφορούσε το δικαίωμα στις εμπορικές συναλλαγές, με τους ελεύθερους κατοίκους του Σίτυ να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους εφόσον ήταν μέλη οργανωμένων Συντεχνιών.

Από το 1835 ο τίτλος της «Ελευθερίας του Σίτυ» άρχισε να απονέμεται όχι μόνο σε μέλη επαγγελματικών συντεχνιών, αλλά και σε άλλες προσωπικότητες που ζούσαν ή εργάζονταν στο Σίτυ, καθώς και σε άτομα με ισχυρούς δεσμούς με το Λονδίνο γενικότερα.

Έως το 1996 ο τίτλος τιμής μπορούσε να απονεμηθεί μόνο σε Βρετανούς πολίτες ή υπηκόους χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας. Σήμερα ωστόσο καλύπτει οποιαδήποτε εθνικότητα.

Ο κ. Ευρυβιάδης υπηρετεί ως επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Νοέμβριο του 2013. Κατά τη θητεία του έχει αποσπάσει θετικά σχόλια για τη δραστηριότητα και αποτελεσματικότητά του και για την άοκνη προσπάθεια προώθησης των συμφερόντων της Κύπρου, με αποκορύφωμα την ανακήρυξή του σε Διπλωμάτη της Χρονιάς από την Ευρώπη για το έτος 2015. Είναι αρκετά δραστήριος και στο Τwitter τα οποίο χρησιμοποιεί ως νέο εργαλείο της διπλωματίας.

Ο κ. Ευρυβιάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά από την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Σίτυ, στο ιστορικό κτίριο του Guildhall: «Η διάκριση ανήκει πρωτίστως στη Κύπρο μας, αλλά και στην ομάδα των συναδέλφων εδώ στη Ύπατη Αρμοστεία. Η ομάδα αυτή εργάζεται συστηματικά και σκληρά σαν οικογένεια  με στόχο την ολιστική προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο του εθνικού μας θέματος.  Σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10, εμείς πρέπει να ανταποκρινόμαστε στο 11. Αποστολή κάθε διπλωμάτη είναι να υπηρετεί τον Κύπριο φορολογούμενο και να είναι αποτελεσματικός στο περιβάλλον στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί.

»Το βραβείο ανήκει και  στη σύζυγό μου, Νάσια, η οποία τα τελευταία 26 χρόνια συμπληρώνει με ανιδιοτέλεια και με αφοσίωση την αποστολή μου στη διπλωματική υπηρεσία. Είναι πραγματικά μια αφανής ηρωίδα. Ευχαριστώ επίσης τους εδώ ομογενείς για την συμπαράσταση και την αγάπη τους. Πολλοί δίνουν πλουσιοπάροχα από την ώρα τους και από τα λεφτά τους για το καλό της Κύπρου μας και αυτό πρέπει να παραδειγματίσει όλους. Αυτοί είναι οι πρέσβεις της Κύπρου. Στο κάτω-κάτω της γραφής εγώ πληρώνομαι  για να εκτελέσω μια αποστολή, η οποία όμως δεν παύει να είναι το πάθος μου αλλά και το οξυγόνο μου».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: