Τις αποφάσεις των υπολοίπων εγγυητριών δυνάμεων για Γενεύη αναμένει το Λονδίνο




Τις αποφάσεις των υπολοίπων εγγυητριών δυνάμεων ως προς το βαθμό εκπροσώπησής τους στη Γενεύη αναμένει η βρετανική κυβέρνηση για να λάβει τη δική της τελική απόφαση για το ποιος θα την εκπροσωπήσει στη διάσκεψη για την Κύπρο.

Θεωρείται ότι οι επαφές που είχε την Τετάρτη και το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν στην Άγκυρα και στην Αθήνα αντίστοιχα θα αποτελέσουν βάση για την αξιολόγηση της κατάστασης και των προθέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και στο Λονδίνο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη στο «κατάλληλο» επίπεδο, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Διπλωματικές πηγές στη βρετανική πρωτεύουσα ανέφεραν την Πέμπτη ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Βρετανού ομολόγου του Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κοτζιάς σε δηλώσεις του την Τετάρτη, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τελικά στη Γενεύη εφόσον ο κ. Τζόνσον παραστεί στη διάσκεψη.

Πάντως η αρχική συζήτηση προσδιόριζε ως ημέρα συνάντησης με δείπνο των δύο υπουργών την Κυριακή, με στάση του κ. Κοτζιά στη βρετανική πρωτεύουσα καθώς θα επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη. Η πραγματοποίηση αυτού του δείπνου δεν έχει αποκλειστεί.

Στην Άγκυρα ο σερ Άλαν Ντάνκαν εξέφρασε μετά από τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Ομέρ Τσελίκ την ευχή οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη να καταλήξουν με επιτυχία. «Εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, ως εγγυήτρια δύναμη επιθυμούμε όλες οι πλευρές στο τραπέζι να ολοκληρώσουν με επιτυχία αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά ο σερ Άλαν συζήτησε κυρίως το θέμα των εγγυήσεων. Μέσω Twitter, εξάλλου, σημείωσε ότι μετέφερε στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα, τη στήριξη της Βρετανίας στο έργο του και πρόσθεσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για να διατηρηθεί η δυναμική για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 05/01/2017 14:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: