Θύμωσε ο Χριστοδουλίδης: Μίλησε για ανεύθυνη συμπεριφορά πολιτικών και δημοσιογράφων




Θυμωμένος παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατηγορώντας στην ουσία τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι παίζουν παιγνίδια σε συνεργασία με πολιτικούς.

Δήλωσε τα εξής:

“Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογει τέτοιες ενέργειες, να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια έκκληση προς όλους εσάς τους λειτουργούς των ΜΜΕ που βρίσκεστε εδώ για να ενημερώσετε τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις όπως είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

Οι πληρφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Εδαφικό, ένα θέμα για το οποίο από το 1976 που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών, επιχειρούν με αναφορές να δημιουργηθούν προβλήματα και θέλω να επαναλάβω την έκκληση προς όλους εσάς”.

Από κει και πέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος, “σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση με κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, έγινε μια ανασκόπηση των μέχρι στιγμής συζητήσεων, έγινε διάλογος στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού.

Υπάρχει πρόοδος σε κάποια των θεμάτων της διακυβέρνησης, όπως για παράδειγμα στο θέμα τροποποίησης του Συντάγματος. Σε κάποια άλλα θέματα έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα εργαστούν σήμερα το απόγευμα, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε περισσότερη πρόοδο.

Οι ηγέτες θα βρεθούν και πάλι στις 5.45μμ με παρουσίαση, από πλευράς των διαπραγματευτών, των συζητήσεών τους όσον αφορά θέματα διακυβέρνησης και αμέσως μετά θα αρχίσει συζήτηση στο Εδαφικό και ανταλλαγή χαρτών και ακολούθως  θα συνεχίσουμε με όλα τα άλλα θέματα όπου υπάρχουν  μέχρι στιγμής εκκρεμότητες».

Πρόσθεσε ότι «κάθε πλευρά θα υποβάλει τον δικό της χάρτη», σημειώνοντας ότι αυτοί θα εξεταστούν από τους εμπειρογνώμονες, κατά πόσο δηλαδή «ανταποκρίνονται στα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Ακολούθως θα κρατηθούν (οι χάρτες) από τα Ηνωμένα Εθνη».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που διατηρηθούν οι μέχρι σήμερα θέσεις θα επιχειρηθεί να σμικρυνθεί η διαφορά κατά την παρουσίαση των χαρτών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κρισιμότητα των στιγμών, επειδή προηγουμένως μίλησα για την ανάγκη υπευθυνότητας από όλους, δεν μου επιτρέπει να απαντήσω το υποθετικό εύστοχο αυτό ερώτημα. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν ενώπιον μας και αναλόγως να είστε σίγουροι ότι έχουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές για το πώς θα συμπεριφερθούμε».

Ερωτηθείς τι έχει συμφωνηθεί στο θέμα τροποποίησης του Συντάγματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίον θα τροποποιείται το Σύνταγμα. Ήταν μια από τις εκκρεμότητες στα θέματα διακυβέρνησης που συζητήθηκε χθες και υπήρξε πρόοδος σήμερα», είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι είναι «ένα θέμα στο οποίο έχει επέλθει σύγκλιση».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «το θέμα αυτό συζητήθηκε την πρώτη μέρα, υπήρξε διαφωνία και βρίσκεται το θέμα εκεί. Δεν υπήρξε η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση υποβολής εναλλακτικών χαρτών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ ως εκπρόσωποι του κυπριακού λαού, ως εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους και αν πραγματικά θέλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους, πάνω από όλα πρέπει να είμαστε σοβαροί».

Κληθείς να πει αν η συζήηση για το Εδαφικό τελειώνει απόψε ο Εκπρόσωπος απάντησε «αναλόγως των αποτελεσμάτων».

Σε ερώτηση για την αυριανή διάσκεψη για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η διάσκεψη θα ασχοληθεί με ένα και μόναδικό θέμα: το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη και ούτε παράλληλα για αύριο δεν υπάρχει η όποια προγραμματισμένη συνάντηση για συζήτηση άλλων πτυχών του Κυπριακού πέραν του κεφαλαίου της Ασφάλειας και Εγγυήσεων».

Τέλος ερωτηθείς αν δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις διαρροές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εν λόγω συμπεριφορά».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: