Θα πάει στη Γενεύη ο Περδίκης με απόφαση της ΚΕ του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών




Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος ενέκρινε κατά τη σημερινή της συνεδρία την πρόταση της Πολιτικής Επιτροπής για μετάβαση του Προέδρου του Κινήματος στη Γενεύη.

«Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο να παρουσιάσουμε τις θέσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και στη Γενεύη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην ελληνική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο Γιώργος Περδίκης αναφέροντας ότι το Κίνημα στηρίζει την «απόλυτη θέση» ότι η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να δεχτεί λύση του Κυπριακού με την παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυήσεων.

«Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή με την οποία μεταβαίνουμε στη Γενεύη» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακολούθως ότι κατά την παρουσία του στη Γενεύη δεν θα δεχτεί καμία μορφή λογοκρισίας και καμία μορφή φίμωσης και ότι το Κίνημα θα είναι η φωνή της αλήθειας και θα παρουσιάζει με ειλικρίνεια τα γεγονότα χωρίς καμία διάθεση να προκαλέσει ζημιά στις διαπραγματεύσεις. «Τηρώντας δηλαδή όπου χρειάζεται την απαραίτητη εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα» όπως εξήγησε. «Αλλά την αλήθεια πρέπει να τη μαθαίνει ο κυπριακός λαός και αν χρειαστεί θα παρέμβουμε με όσες δυνατότητες μας δίνονται» πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την ίδια στιγμή δυσαρέσκεια για το γεγονός, όπως είπε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδέχτηκε τις εισηγήσεις του Κινήματος για μια αγαστή και καρποφόρα διαδικασία συνεργασίας στη Γενεύη.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το τι ο ίδιος αναμένει σε ό,τι αφορά την κατάθεση χαρτών για το εδαφικό ο κ. Περδίκης είπε ότι το πρώτο τριήμερο στη Γενεύη θα πρέπει να συζητηθούν όλα εκείνα τα θέματα που έχουν μείνει ανοικτά, τα οποία υποτίθεται ότι με τη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου θα έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις διάρκειας 35 ημερών στη Λευκωσία.

«Είναι κακός οιωνός το γεγονός ότι για 35 ημέρες δεν προέκυψε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα και καμία σύγκλιση» είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον ΠτΔ στο Εθνικό Συμβούλιο της 7ης Δεκεμβρίου να διευκρινίσει εάν θα συζητηθεί το εδαφικό και στην Κύπρο και είχε λάβει τη διαβεβαίωση του ΠτΔ ότι θα συζητηθεί το εδαφικό και στην Κύπρο.

«Φαίνεται ότι δεν συζητήθηκε. Όπως δεν συζητήθηκαν τα περισσότερα θέματα που έμειναν ανοικτά. Πάμε στη Γενεύη με ορατό τον κίνδυνο στην τελική φάση και με την παρουσία και των εγγυητριών δυνάμεων να γίνει αυτό που – υποτίθεται – όλοι θεωρούμε λανθασμένο. Δηλαδή μια εφ` όλης της ύλης διαδικασία `πάρε -δώσε`» ανέφερε.

Δήλωσε ακόμη πως είναι αμφίβολο εάν θα κατατεθούν χάρτες την προτελευταία ημέρα και είναι αμφίβολο εάν αυτοί οι χάρτες είναι βάσει συμφωνημένων κριτηρίων.

Επιπρόσθετα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία που συμφωνήθηκε, σε ό,τι αφορά την κατάθεση χαρτών είναι λανθασμένη. «Δηλαδή να είναι σφραγισμένοι αυτοί οι χάρτες, να μην τεθούν υπόψη των δύο ηγετών και να έχει γνώση μόνο ο Έιντε και οι εμπειρογνώμονες» είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες και κενά στη διαδικασία της Γενεύης.

«Γι` αυτό και η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε – διαπιστώνοντας αυτούς του κινδύνους – ότι είναι καλύτερο να είμαστε παρόντες παρά απόντες» πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: