Έγκριση αγοράς ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου από ελληνική εταιρεία . EPA/ANN HEISENFELT

Στο παιχνίδι της ενέργειας η Ελλάδα με αγορά ισραηλινών κοιτασμάτων από ελληνική εταιρεία

Στο παιχνίδι των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μπαίνει η Ελλάδα, με την αγορά δύο ισραηλινών κοιτασμάτων από την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas.

Το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Πετρελαίου, έδωσε την έγκρισή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin από τις Delek Drilling και Avner στην Energean Oil & Gas.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας, η συμφωνία για την αγορά του 100% των δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου κοιτασμάτων προβλέπει τίμημα 148 εκατ. δολαρίων καθώς και δικαιώματα επί των εσόδων από την εκμετάλλευση. Τα κοιτάσματα Karish και Tanin, στα οποία έχει εντοπιστεί και ελαφρύ πετρέλαιο τηςτάξης των 25 εκατ. βαρελιών, βρίσκονται σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτήν την εξέλιξη και προχωρούμε άμεσα στην ολοκλήρωση του deal καθώς και στην εκπόνηση και υποβολή προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος, με στόχο να υπάρξει παραγωγή φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα εντός του 2020», δήλωσε ο Πρόεδρος και
Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.

Πρόσθεσε ότι η Energean προχωρεί παράλληλα σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές του αερίου που θα παραχθεί από τα κοιτάσματα και είναι έτοιμη να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες προς όφελος του ανταγωνισμού και των καταναλωτών της ισραηλινής αγοράς.

Πρόκειται για το τρίτο Σχέδιο Ανάπτυξης Κοιτάσματος στο οποίο προχωρεί αυτήν την περίοδο η εταιρεία, παράλληλα με τα σχέδια για τα διαπιστωμένα υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα Έψιλον, στο Βόρειο Αιγαίο, και Δυτικού Κατακόλου, στη Δυτική Ελλάδα, συνολικής αποληψιμότητας 25 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Συνολικά, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στο Μαυροβούνιο και στο Ισραήλ για την επόμενη 5ετία.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/01/2017 10:23

1 Comment on "Στο παιχνίδι της ενέργειας η Ελλάδα με αγορά ισραηλινών κοιτασμάτων από ελληνική εταιρεία"

  1. Crescenzio Sangiglio | January 12, 2017 at 11:39 AM | Reply

    Δεν ντρέπονται καθόλου! Αντί να ανακηρλύξη η Ελλάδα την μεγάλη ΑΟΖ της και να βγάλει δεκάδες δις φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ελληνικές εταιρείες ξοδεύουν ένα σωρό λεφτά για να αγοράσουν από ξένους κάτι που σε 1-2 χρόνια δεν θα υπ’άρχει πια, τόση λίγη ποσότητα που περιέχει!
    Πραγματικά, η βλακεία δεν έχει όρια! Και η τρέλα δεν πάει στα βουνά!
    Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Leave a comment

Your email address will not be published.


*