“Συζητούνται ιδέες για μία νέα αντίληψη περί ασφαλείας”, δηλώνει ο Άιντα στο BBC




«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές» στα δύο βασικά επιμέρους θέματα του κεφαλαίου της ασφάλειας, δηλαδή του μέλλοντος των ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο και του συστήματος εγγυήσεων και δικαιώματος μονομερούς επέμβασης, δήλωσε από τη Γενεύη στο BBC ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Όπως εξήγησε στον διπλωματικό συντάκτη του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, «η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα θέλουν τα τουρκικά και τα ελληνικά στρατεύματα να μειωθούν σταδιακά και θεωρούν σημαντικό να υπάρχει ημερομηνία εξόδου».

Από την άλλη πλευρά, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία υποστηρίζουν «τουλάχιστον ως αρχική θέση» ότι η παρουσία των στρατευμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί, έστω σε μικρότερο αριθμό. «Αναζητούμε τρόπους γεφύρωσης αυτών των απόψεων», είπε ο κ. Άιντα.

Ως προς το ζήτημα των εγγυήσεων, σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιες ιδέες που συζητούνται για μία νέα αντίληψη (‘concept’) που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά (θα εντάσσεται) σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 12/01/2017 18:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: