Συμμαχία με την Τουρκία; Μα έχει παραφρονήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας;




Γράφει ο Φοίβος Κλόκκαρης

Στη διάσκεψη της Γενεύης για το θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) περιέλαβε στην εισήγησή του και μια πρωτοφανή τοποθέτηση.

Αφού αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πρότασής του για την ασφάλεια (ισχυρό ψήφισμα του ΣΑ/ΟΗΕ, μεταβατική περίοδος με πολυεθνική αστυνομία, Σύμφωνο φιλίας Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας) υποστήριξε ότι στα πλαίσια λύσης, θα ήταν προς το συμφέρον της Κύπρου (…to the best interest of Cyprus..) να προχωρήσει σε συμμαχία με την Τουρκία, με την οποία μοιράζεται κοινές ανησυχίες και προκλήσεις.

Η περικοπή της ομιλίας του, όπως περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της ΚΔ που εκδόθηκε την 14:50 ώρα της 13 Ιανουαρίου 2017 είναι κατά λέξη «…forging an Alliance with Turkey, a neighbor with whom we share common concerns and challenges.»
Από την εισήγησή του, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα και συγκεκριμένα, αν ο πρόεδρός μας συνειδητοποιεί:

1. Με ποια χώρα θα συμμαχήσουμε, ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι της για την Κύπρο και ποιο είναι το περιεχόμενο του όρου «Συμμαχία»; (Λεξικό Μπαμπινιώτη: H συμφωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων κρατών για την από κοινού αντιμετώπιση εχθρού ή απειλής, για την επιδίωξη κοινών στρατιωτικών στόχων, για την υπεράσπιση κοινών συμφερόντων).

2. Ότι πέραν των φοβερών δεινών που έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται η Κύπρος από την Τουρκία, όχι μόνο δεν έχουμε κοινές ανησυχίες (όπως επικαλείται ο Πρόεδρός μας) αλλά τα συμφέροντα των δύο χωρών βρίσκονται σε συγκρουσιακή σχέση και θα συνεχίσουν και μετά τη λύση; (AOZ, FIR, Φυσικό Αέριο, Έρευνα-Διάσωση, έποικοι, σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ κ.ά.)

3. Ότι μία συμμαχία της αφοπλισμένης Κύπρου με την Τουρκία, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, όχι μόνον στον Ελληνισμό της Κύπρου και στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες της Κύπρου και εξυπηρετεί την πάγια θέση της Τουρκίας, για εσαεί διατήρηση στρατευμάτων στην Κύπρο που θα μεθοδευθεί έμμεσα μέσω της συμμαχίας;

Tέλος πρέπει να απαντηθούν και τα καίρια ερωτήματα, αν το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για το μείζον αυτό θέμα, αν τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν με την εισήγηση για συμμαχία με την Τουρκία και αν η εισήγηση αυτή πηγάζει από τουρκική πίεση ή πίεση άλλης χώρας.

  • Ο Φοίβος Κλόκκαρης είναι Aντιστράτηγος ε.α.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: