Σε κατάσταση παροξυσμού ο Τσαβούσογλου: Η Κύπρος απειλείται λόγω φυσικού αερίου!




Υπάρχουν απειλές έναντι της Κύπρου λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ενώ όλοι έχουν επικεντρώσει τα βλέμματά τους και στο φυσικό αέριο που βρίσκεται στα περίχωρα της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι θέλουν οι Τ/κ να αισθάνονται ασφάλεια.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι η Άγκυρα δεν σκέφτεται μόνο την μια πλευρά στο θέμα του Κυπριακού, ενώ όπως ανέφερε θέλουν να καταλάβουν και τις σκέψεις της Ε/κ πλευράς και της Ελλάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς.

Για την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Εάν για το μέλλον δεν υπάρχει εχθρική στάση στο μυαλό σας, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε ούτε και για την παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε έπειτα από την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά  ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πήγε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση μαζί του χθες. Πρόσθεσε ότι είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών που συνάντησε ο Γκουτέρες και συζήτησαν το Συριακό.

Για το Κυπριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε κρίσιμο σημείο, προσθέτοντας ότι συζήτησαν το θέμα διεξοδικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και πρόσθεσε: «Εμείς ήμασταν πάντα ένα βήμα μπροστά από όλους».

Ανέφερε ότι υποστηρίζουν μια λύση δίκαιη και βιώσιμη βασισμένη στην διζωνικότητα. «Ελπίζω και η Ε/κ πλευρά και η Ελλάδα θα βρίσκονται μέσα στην ίδια αντίληψη και στην στη σύνοδο που θα έχουμε στις 12 Ιανουαρίου να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό το λέγαμε πάντα, πλέον είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας. Από μια άποψη είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται. Θέλουμε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία και μακάρι να πάρουμε ένα αποτέλεσμα από εδώ», είπε.

Σε ερώτηση για τις εγγυήσεις, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν σκέφτονται μόνο την μια πλευρά στο θέμα του Κυπριακού. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι είναι σημαντική αυτή η ασφάλεια προσθέτοντας ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι οι Τ/κ θα ξεχάσουν σε μικρό χρονικό διάστημα αυτά που έζησαν μέχρι το 1960 και το 1974».

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι αν κανείς κοιτάξει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα δει ότι υπάρχουν απειλές για την Κύπρο.

«Σήμερα είναι όλοι στη Συρία. Το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος. Υπάρχει η Έλ Νούσρα, υπάρχουν και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος για μεγάλο κύμα προσφύγων. Επειδή ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα. Στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται όλα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται πολλές χώρες με τα πολεμικά τους πλοία εκεί. Στα περίχωρα της Κύπρου υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επομένως όλοι έχουν επικεντρώσει εκεί τα βλέμματά τους. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ασφαλώς υπό τις σημερινές συνθήκες υπάρχουν και απειλές διαφορετικών διαστάσεων», ανέφερε.

Όπως είπε, απέναντι σε όλα αυτά θέλουν οι Τ/κ να αισθάνονται ασφάλεια. «Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη και να υπάρξει συμφωνία δεν θα έχει στήριξη στο δημοψήφισμα», είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι θέλουν να καταλάβουν και τις σκέψεις της Ε/κ πλευράς και της Ελλάδας, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει υποχωρήσεις.

Για τις επικρίσεις σχετικά με την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Εάν για το μέλλον δεν υπάρχει εχθρική στάση στο μυαλό σας, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε ούτε και για την παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πριν αποχωρήσει από τη Νέα Υόρκη θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με το Συριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: