Πανηγυρίζει ο Ερντογάν: Συνελήφθη ο ύποπτος για την επίθεση στο κλάμπ Ρέινα της Πόλης




Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα ο οποίος σκότωσε 39 ανθρώπους στη ντισκοτέκ Ρέινα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό TRT. Είναι λογικό ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία, και ειδικά ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, πανηγυρίζουν μετά από αυτήν την εξέλιξη.

Πρόκειται για τον Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είχε διαφύγει με τον 4χρονο γιο του από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα. Στο πρόσωπό του ήταν εμφανή τα «σημάδια» από τη σύλληψη του, καθώς φαίνεται ότι κακοποιήθηκε.

Ο δράστης της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκε μαζί με τον τετράχρονο γιο του σε ένα διαμέρισμα στην συνοικία Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της αστυνομίας, σύμφωνα με το TRT.

Την είδηση για τη σύλληψη του «Αμπού Μοχάμεντ Χορασάνι» ανέφερε επίσης στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται αστυνομικές πηγές, ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, κατά 99%, είναι ο άνθρωπος που σκόρπισε το θάνατο στο παραλιακό νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Την ώρα της σύλληψής του στο διαμέρισμα βρέθηκε και το ποσό των 150.000 δολαρίων.

Ο Ουζμπέκος τρομοκράτης οδηγείται στα γραφεία της ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να κρατηθεί υπό δρακόντεια μέτρα και να ανακριθεί προκειμένου να ομολογήσει τις πράξεις του και να κατονομάσει πιθανούς συνεργάτες του. Μαζί με τον Μασαρίποφ συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα άτομα.

Ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ. Φωτογραφία της αστυνομίας μέσω της εφημερίδας Hurriyet
Ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ. Φωτογραφία της αστυνομίας μέσω της εφημερίδας Hurriyet

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μασαρίποφ παραδέχθηκε στις αστυνομικές αρχές ότι εκείνος ήταν που είχε διαφύγει σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα, σε συγκρότημα κατοικιών, μαζί με τον γιο του. Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή, αλλά ο Ουζμπέκος τρομοκράτης κατάφερε να διαφύγει, πριν την πραγματοποίηση της εισβολής στις κατοικίες, από τις οποίες συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Ο Μασαρίποφ φαίνεται πως προέβαλε αντίσταση, καθώς η αστυνομία έχει δώσει φωτογραφίες από τη σύλληψή του, στις οποίες το πρόσωπό του είναι εμφανώς χτυπημένο, ενώ σε μία άλλη φωτογραφία, τον πατούν με το κεφάλι στο πάτωμα. Ο Ουζμπέκος εντοπίστηκε στο σπίτι ενός συνεργάτη του από το Κιργιστάν.

Η σύζυγός του δήλωσε στα τουρκικά κανάλια ότι δεν γνώριζε τίποτα για την τρομοκρατική δράση του συντρόφου της και ότι ενημερώθηκε για όλα τα γεγονότα από την τηλεόραση.

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2017, ένας άνδρας με αυτόματο όπλο μπήκε στο κλαμπ Ρέινα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σκοτώνοντας συνολικά 39 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα.

Η τουρκική αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, ενώ είχε βγει η φωτογραφία ενός πιθανού δράστη, ο οποίος τραβούσε βίντεο και έβγαζε φωτογραφίες πριν εξαπολύσει την επίθεση.

17/01/2017 00:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, AFP ΚΑΙ Reuters
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: