Παγετός και πυκνές χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα: Προβλήματα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης




Προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας σημειώνεται λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και παγετού, ενώ αρκετά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΜΥ), την τρίτη θα σημειωθούν κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική Μακεδονία, κυρίως στη Χαλκιδική, αλλά και στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Χθες τη νύχτα, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Τρίτη, όλα τα σχολεία της Αττικής, λόγω της έντονης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ολόκληρο τον νομό.

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και το Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, επιχειρούν έτσι ώστε να διατηρηθεί ανοικτό στην κυκλοφορία το κεντρικό οδικό δίκτυο.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης έχουν προκληθεί κυκλοφοριακά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, ενώ σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θήβας, στο ρεύμα προς τη Θήβα, διακόπηκε η κυκλοφορία για τα φορτηγά και η κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Εξάλλου, για τρίτη μέρα χωρίς νερό και ηλεκτρικό παραμένει η Αλόννησος, καθώς οι Σποράδες βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και πάλι στο μάτι νέας σφοδρής κακοκαιρίας. Η χιονοθύελλα άρχισε να σαρώνει από το πρωί της Δευτέρας την Αλόννησο και την Σκόπελο, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των δύο νησιών από το περασμένο Σάββατο.

Και η πρωτεύουσα της Μαγνησίας έχει καλυφθεί από το χιόνι, ακόμα και στο κέντρο του Βόλου, ενώ το ψύχος είναι δριμύ και η θερμοκρασία είχε πέσει τη Δευτέρα στους -7 βαθμούς. Στο Πήλιο οι συνθήκες είναι ακόμη δυσκολότερες με την χιονοθύελλα να μαίνεται με ιδιαίτερη ένταση, ενώ η θερμοκρασία στα Χάνια την νύχτα έχει πέσει στους -14 βαθμούς.

Στη Μυτιλήνη, δύσκολες ώρες περνάνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Μόριας λόγω των συνεχών χιονοπτώσεων και αρκετοί κατέφυγαν τη Δευτέρα στα ερείπια του κάτω κάστρου της Μυτιλήνης. “Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, νομίζω πως θα πεθάνουμε εδώ από το κρύο” έλεγε ο Μαγκντί από την Αλγερία.

Μέσα στις πολεμίστρες του βόρειου πύργου που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του μεσοπολέμου ως σφαγείο, τοποθετήθηκαν σκηνές μέσα στις οποίες προσπαθούν να ζεσταθούν, ανάβοντας μια μεγάλη φωτιά, σε μια τσιμεντένια γούρνα του παλιού σφαγείου.

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος Θέρμης ανακοίνωσε ότι αρκετά σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Τρίτη.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αύριο Τετάρτη θα υπάρχουν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ενώ στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: