Ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, Τσίπρας και Ερντογάν δεν πάνε Γενεύη: Τα είπαν στο τηλέφωνο…




Ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μεταβούν στη Γενεύη για τη διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Αυτά ανέφερε με πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία έχει ενημερωθεί από την Αθήνα για τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν.

Η ίδια πηγή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα μέχρι την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει η διεθνής Διάσκεψη.

Σημείωσε πάντως πως υπάρχουν σκέψεις για το ποίοι μπορεί να εκπροσωπήσουν τους κύριους Τσίπρα και Ερντογάν στη διεθνή Διάσκεψη αλλά όπως είπε δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις ακόμα.

Για το θέμα της εκπροσώπησης της ΕΕ στη διεθνή Διάσκεψη, επεσήμανε πως η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην οποία θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η `Υπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και ενδεχομένως και άλλοι, θα τοποθετηθεί κατά τη Διάσκεψη για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και θα είναι παρούσα κατά τη συζήτηση που θα γίνει σε αυτήν.

Απέδωσε δε τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε για ένα “ειδικό καθεστώς παρατηρητή” που θα έχει η ΕΕ στη Διάσκεψη στις αντιδράσεις που υπήρξαν από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στο θέμα της εκπροσώπησης της ΕΕ. Η ίδια πηγή επεσήμανε πως θα υπάρχει επίσης παρουσία ενδεχομένως στη Γενεύη και από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε σε πολιτικό είτε σε διπλωματικό επίπεδο.

Στο μεταξύ, την Τρίτη το πρωί οι δυο ηγέτες θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις τους με το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, όπου εκκρεμούν έξι ζητήματα. Υπενθυμίζεται πως η συζήτησή τους για τη Διακυβέρνηση, κατά την πρωινή συνάντησής τους τη Δευτέρα, διακόπηκε και ήταν σύντομη. Επίσης αύριο θα συζητηθούν τα κεφάλαια της ΕΕ και της Οικονομίας, όπου εκκρεμούν τρία και πέντε θέματα αντίστοιχα .

Σε σχέση με τη συνάντηση των ηγετών τη Δευτέρα το απόγευμα, κατά την οποία έγινε brainstorming για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, η ίδια πηγή ανέφερε πως υπήρξε διάθεση να καταλάβει ο ένας τις ανησυχίες του άλλου και οι δυο πλευρές ξεκινούν από την αφετηρία ότι αυτό που ίσχυε από το 1960 δεν μπορεί να συνεχιστεί επειδή τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν προέκυψε τίποτε καινούργιο για το θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν.

Εξάλλου, χαρακτήρισε δύσκολη την πρωινή συζήτηση για το Περιουσιακό και ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών που συζήτησαν σήμερα για τέσσερις ώρες τα έξι θέματα που εκκρεμούν στο κεφάλαιο αυτό (από την ε/κ πλευρά ήταν η επικεφαλής της ε/κ ομάδας εργασίας για το Περιουσιακό), ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβαν τη Δευτέρα το πρωί οι δυο ηγέτες, θα ενημερώσουν αύριο  από κοινού τους κύριους Αναστασίαδη και Ακιντζί για το αποτέλεσμα της συζήτησής τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας η ίδια πηγή είπε πως δεν έγινε συζήτηση αλλά επαναλήφθηκαν οι θέσεις των δυο πλευρών για το θέμα αυτό στο οποίο, ως γνωστό, υπάρχει διαφωνία.

Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου Ελβετία/ Γενεύη 09/01/2017 23:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: