Ολόπλευρη στήριξη στις προσπάθειες του Αναστασιάδη από τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας




Υπάρχει συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά μας από τη μια πλευρά να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου, ως κράτος – μέλος της ΕΕ.

Αυτό υπογράμμισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη της συνάντησης τους στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την οποία ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρ. Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μια ολόπλευρη στήριξη τούτη την ώρα από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και αυτό ενισχύει, όπως είπε, συνολικά την θέση της ελληνικής πλευράς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι κατά τις συνομιλίες αυτές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μια στέρεη γραμμή, την οποία υποστηρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σ’ Ελλάδα και Κύπρο.  Πολλώ μάλλον όταν η γραμμή αυτή είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως όμως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  Είναι δηλαδή και Ευρωπαϊκή γραμμή.  Διότι όταν Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπερασπίζονται στην ουσία και την κυριαρχία κάθε Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που γνωρίζουν – ή οφείλουν να γνωρίζουν – πάρα πολύ καλά όλοι οι εταίροι Ελλάδας και Κύπρου και η ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται εκπτώσεις διότι κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε ευθεία παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες υπαναχωρήσεις. Κατέληξε λέγοντας ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που σε τέτοιες συνομιλίες και σε τέτοιο κρίσιμο σημείο υπάρχει και αυτή η ενότητα και αυτή η θωράκιση του Κυπριακού πάνω σε βάσεις οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και πολλοί άλλοι στην Διεθνή Κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που στηρίζουν την λύση, την βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 10/01/2017 14:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: