Ο Τράμπ ρίχνει το γάντι στον Ομπάμα: Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις




Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το ότι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις επηρέασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και θα ήταν ανεύθυνο να σπεύσει κανείς να εξαγάγει συμπεράσματα πριν υπάρξει οριστικό πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε σήμερα ένας εκπρόσωπος του εκλεγμένου ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμιά απόδειξη ότι επηρέασαν τις εκλογές», δήλωσε ο Σον Σπάισερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Σπάισερ, ο οποίος αναμένεται να είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας όταν ο Τραμπ διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα την 20ή Ιανουαρίου, δήλωσε εξάλλου στο CNN ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα εξετάσει το πόρισμα των υπηρεσιών πληροφοριών όταν ολοκληρωθεί, αργότερα εντός της εβδομάδας.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Τραμπ είχε προειδοποίησε εναντίον της βιαστικής επίρριψης ευθυνών στη Ρωσία για την υποκλοπή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ΗΠΑ.

«Το να σπεύσουμε να εξαγάγουμε συμπεράσματα πριν να έχουμε το τελικό πόρισμα είναι ανεύθυνο», είπε ο Σπάισερ στο CNN.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να απελαθούν 35 ρώσοι διπλωμάτες που φέρονται να ανήκαν στις υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας και επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα μετά την καταγγελθείσα ανάμιξη του Κρεμλίνου σε κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, είχαν στόχο να συμβάλουν στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επί της ατυχήσασας υποψήφιας των Δημοκρατικών, της Χίλαρι Κλίντον, στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις πληροφορίες περί ρωσικής επέμβασης στην αμερικανική εκλογική διαδικασία, είτε διαδραμάτισε ρόλο στο αποτέλεσμα είτε όχι.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, έχει προγραμματίσει μια ακρόαση την Πέμπτη με θέμα τις κυβερνοαπειλές από το εξωτερικό. Το νέο Κογκρέσο, το οποίο αναδείχθηκε την 8η Νοεμβρίου, θα συνέλθει σε σώμα και θα αρχίσει την θητεία του σήμερα Τρίτη.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ μιας στενότερης σχέσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα την υπόθεση των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των Δημοκρατικών.

Λίγη ώρα πριν από την Πρωτοχρονιά, ο Τραμπ υποστήριξε πως «ξέρει πράγματα που άλλοι άνθρωποι δεν ξέρουν» και ότι θα αποκαλύψει περισσότερα την Τρίτη ή την Τετάρτη, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Θα μιλήσει για τα συμπεράσματά του και για το πού θεωρεί πως βρισκόμαστε», περιορίστηκε να πει ο Σπάισερ στο CNN. «Δεν πρόκειται να αποκαλύψει τίποτε που είδε και είναι διαβαθμισμένο» ως απόρρητο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την Κυριακή, ο Σπάισερ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να επέβαλε δυσανάλογες κυρώσεις στη Ρωσία.

Η στάση του Τραμπ προκαλεί «σύγχυση», σχολίασε ο δημοκρατικός βουλευτής Έρικ Σουόλγουελ, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε εμφάνισή του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ δεν έχει καλύτερη πληροφόρηση από τον πρόεδρο Ομπάμα», συμπλήρωσε.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup που δημοσιεύθηκε σήμερα κατέδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εμπιστεύονται την ικανότητα του Τραμπ να αντιμετωπίσει μια διεθνή κρίση, να χειριστεί σοβαρά την αμερικανική στρατιωτική ισχύ ή να αποτρέψει σοβαρά σκάνδαλα στην κυβέρνησή του. Κατά την ίδια δημοσκόπηση τουλάχιστον οι επτά στους δέκα πολίτες έλεγαν πως εμπιστεύονταν τους προέδρους Ομπάμα, Τζορτζ Ουόκερ Μπους και Μπιλ Κλίντον λίγο πριν αναλάβουν την εξουσία.

02/01/2017 22:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: