O Ολυμπιακός επικράτησε της Μπάμπεργκ 83-77 στο ΣΕΦ: “Κακός δαίμονας”




Mετά από τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες ο Ολυμπιακός «ξόρκισε τον κακό δαίμονα» επικρατώντας με 83-77 της Euroleagueστο ΣΕΦ, για την 20η αγωνιστική της Euroleague.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο για 30 λεπτά, η Μπάμπεργκ έκανε την αντεπίθεσή της στο τέλος με τρίποντα από Στρέλνιεκς, Μελι και Μίλερ μειώνοντας σε 71-69, αλλά ο Κεμ Μπιρτς (15π., 14ρ.) πήρε στους… ώμους του την ομάδα του Πειραιά, στα τελευταία κρίσιμα λεπτά.

Ο Ολυμπιακός μετρά 14 νίκες ? 6 ήττες, παραμένει στη δεύτερη θέση, ενώ η Μπάμπεργκ έχει πλέον ρεκόρ 7 ? 13. Ο Σπανούλης σημείωσε 15 πόντους, 13 ο Λοτζέσκι και 12 ο Παπανικολάου. Πρώτος σκόρερ της γερμανικής ομάδας ο Νικολό Μέλι με 14 πόντους, ενώ από 13 πέτυχαν οι Ζήσης και Μίλερ.

Οξεία οσφυαλγία παρουσίασε ο Γιώργος Πρίντεζης και δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, αν και ήταν στη δωδεκάδα.

Τα δεκάλεπτα: 24-13, 41-32, 65-56, 83-77

Ο Ολυμπιακός πατούσε γερά αμέσως μετά το τζάμπολ, έπαιξε ομαδικά με Σπανούλη (8π. στην 1η περίοδο) και Μάντζαρη στην περιφέρεια, είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας και προηγήθηκε με +8 (11-3 και 13-5). Βασικός στο «4» ο Παπαπέτρου, με το ξαφνικό πρόβλημα που ενέσκηψε με τη μέση του Γιώργου Πρίντεζη, τα πήγε αρκετά καλά.

Ο Κώστας Παπανικολάου που είχε ήδη σημειώσει 5 πόντους παραχώρησε τη θέση του στον Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος  έδωσε αέρα 10 πόντων στους «ερυθρόλευκους», 17-7. Ο Μιλουτίνοφ μπήκε στη θέση του Μπιρτς στο «5» και παρά το 19-11 δια χειρός Ντάριους Μίλερ (8π. στο πρώτο δεκάλεπτο), η Μπάμπεργκ έδειχνε άχρωμη, άοσμη και εκτός ρυθμού. Μόνο στα επιθετικά ριμπάουντ (μηδέν) υστερούσε ο Ολυμπιακός έναντι της γερμανικής ομάδας που σούταρε με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας (0/4 τρίποντα και 4/11 δίποντα), 24-13 σκορ 1ης περιόδου.

Τον Γκριν ξεκίνησε στο «2» αντί του Μάντζαρη ο Σφαιρόπουλος, δίπλα στον αρχηγό του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη που έφτασε τους 12 πόντους μέχρι το ημίχρονο. Θετικός και ο Ουότερς με 6 πόντους, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν με τεσσάρι τον Αγραβάνη για 4 λεπτά στη 2η περίοδο.

Η Μπάμπεργκ πήρε 8 πόντους από τον Φαμπιάν Κοσέρ σε αυτό το διάστημα και 6 από τον Λεόν Ραντόσεβιτς, χωρίς όμως να απειλήσει ποτέ τους γηπεδούχους. Με 0/7 τρίποντα και 8 λάθη, οι Γερμανοί δεν θύμιζαν σε τίποτα την ομάδα που «πίκρανε» τις τρεις τελευταίες φορές τους «ερυθρόλευκους».

Στην 3η περίοδο, η Μπάμεργκ έγινε πιο επιθετική, βρήκε λύσεις στο σκοράρισμα από Στρέλνιεκς (7π. στο 3ο δεκάλεπτο), Μέλι και Ζήση (ο Έλληνας διεθνής γκαρντ πέτυχε 6 σε αυτό το διάστημα ενώ είχε 3 στο πρώτο 20άλεπτο). Ο Ματ Λοτζέσκι πήρε τη σκυτάλη στον αντίποδα για τον Ολυμπιακό, με τις δύο ομάδες να σημειώνουν από 24 πόντους, για το 64-56 στο 30ο λεπτό.

Η Μπάμπεργκ όπως φάνηκε, όμως φυλούσε για το τέλος την αντεπίθεσή της: Αρχικά μείωσε σε 69-66 με τρίποντα από Στρέλνιεκς και Μέλι και χρειάστηκε ένα παλικαρίσιο ριμπάουντ του Κεμ Μπιρτς και δικό του καλάθι για να νιώσουν λίγο καλύτερα οι φίλαθλοι στο ΣΕΦ. Ο Ντάριους Μίλερ, όμως με νέο τρίποντο μείωσε στο καλάθι 71-69, 4 λεπτά πριν τη λήξη.

Όσο κι αν οι Γερμανοί επεδίωκαν να… κοιμίσουν τους παίκτες του Σφαιρόπουλου σε όλο το παιχνίδι, οι τελευταίοι αντέδρασαν άμεσα και με ξέσπασμα απέφυγαν τα χειρότερα. Ο Ματ Λοτζέσκι διαμόρφωσε το 73-69, ο Μπιρτς πέτυχε τους επόμενους 4 πόντους, 77-69. Το +10, 81-71 από Λοτζέσκι, Σπανούλη έγειρε οριστικά υπέρ του Ολυμπιακού την πλάστιγγα, με εναπομείναντα χρόνο 1.39?.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την εμπειρία να κρατήσουν τη διαφορά παρά το 81-75, με τον ηλεκτρονικό πίνακα να δείχνει 83-77 με τη λήξη. Νεύρα είχε ο τεχνικός της Μπάμπεργκ, με τη λήξη της αναμέτρησης. Ο Αντρέα Τρινκιέρι κατευθύνθηκε στο κέντρο του γηπέδου ζητώντας τα… ρέστα από τους διαιτητές, αλλά οι ψυχραιμότεροι τον απομάκρυναν και τελείωσαν όλα εκεί.

 

Διαιτητές: Πέρεθ (Ισπανία), Πατέρνικο (Ιταλία), Ρομάνο (Ισραήλ)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 4, Μπιρτς 15, Γιανγκ, Παπαπέτρου 6, Σπανούλης 15, Ουότερς 7, Αγραβάνης 3, Μιλουτίνοφ 2, Παπανικολάου 12 (1), Μάντζαρης 6 (2), Λοτζέσκι 13 (1).

ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ (Αντρέα Τρινκιέρι): Κοσέρ 12, Μελι 14 (1), Ζήσης 13, Στάιγκερ, Τάις 2, Λο 2, Στρέλνιεκς 12 (2), Βερεμένκο 3, Μίλερ 13 (1), ΜακΝιλ, Χέκμαν, Ραντόσεβιτς 6.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Την ικανοποίηση του από την αντίδραση που έβγαλε απόψε ο Ολυμπιακός, μετά την ήττα από την Αρμάνι στο Μιλάνο, εξέφρασε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη νίκη επί της Μπάμπεργκ. Παράλληλα, ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» επισήμανε ότι είναι νωρίς ακόμα για να γνωρίζει αν θα είναι σε θέση να αγωνιστεί στο ντέρμπι «αιωνίων» της Δευτέρας ο Πρίντεζης.

«Ήταν μια σημαντική νίκη για μας. Προερχόμασταν από ένα κακό παιχνίδι και μια ήττα, αλλά η αντίδρασή μας ήταν πολύ καλή», είπε αρχικά ο Σφαιρόπουλος και συνέχισε: «Βελτιωθήκαμε πολύ στην άμυνα, που ήταν το πρόβλημά μας στο προηγούμενο ματς και αυτή η βελτίωση ήταν το κλειδί για να νικήσουμε. Αν και μπήκαμε καλά στο ματς, στο δεύτερο μέρος δώσαμε εύκολους πόντους στην Μπάμπεργκ που πέτυχε 45 πόντους, αλλά μπορώ να πω ότι τους ωθήσαμε να παίξουν διαφορετικά από ό,τι τους αρέσει να παίζουν. Παίζουν με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας ψάχνοντας ελεύθερα σουτ, αλλά σήμερα σπάσαμε αυτή την ταχύτητα και δεν δώσαμε πολλά τρίποντα. Αξίζαμε τη νίκη, γιατί από την αρχή ήμασταν μπροστά και ελέγχαμε το ματς. Η Μπάμπεργκ επέστρεψε στο -2, αλλά στο τέλος παίξαμε για 2-3 λεπτά πολύ καλή άμυνα και πήραμε τη διαφορά για να φτάσουμε στη νίκη. Ήταν σημαντικό πως αντιδράσαμε σωστά στο πρόβλημα με τον Πρίντεζη, που είχε έναν μυϊκό σπασμό και αποφασίσαμε να μην το χρησιμοποιήσουμε. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, δεν ξέρω αν θα αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου, θέλουμε να συνεχίσουμε με την ίδια αυτοσυγκέντρωση. Ευχαριστούμε και τους φιλάθλους μας για τη βοήθειά τους. Κάθε παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό και δεν υπάρχει εύκολο ματς. Όσο πάμε προς το τέλος η σημασία κάθε αγώνα είναι μεγαλύτερη, γι? αυτό κι έχουμε ανάγκη τον κόσμο μας. Θέλω να δω ξανά το γήπεδο γεμάτο».

Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Μπάμπεργκ, Αντρέα Τρινκιέρι, στάθηκε στα ανόητα, όπως τα χαρακτήρισε, φάουλ και τα χαμένα ριμπάουντ. «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό και τον κόουτς Σφαιρόπουλο. Ήταν ένα σκληρό ματς, με πολλές επαφές και είναι πολύ δύσκολο να παίζεις πάντα συνεχόμενα παιχνίδια», είπε αρχικά ο Τρινκιέρι και πρόσθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Περιμέναμε να χάσει ενέργεια ο Ολυμπιακός και να αντεπιτεθούμε, επιστρέψαμε στο ματς, αλλά κάναμε κάποια ανόητα φάουλ και χάσαμε ριμπάουντ που μας στοίχισαν. Ίσως αυτό να οφείλεται και στα χαμηλά σχήματα που βάλαμε για να είμαστε περισσότερο κινητικοί. Κοιτάμε μπροστά».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: