Ο Μάρτιν Σουλτς θα είναι ο αντίπαλος της Μέρκελ για την Καγκελαρία της Γερμανίας




Ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία από την Άγγελα Μέρκελ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και πως προτείνει ως αντίπαλο της νυν καγκελαρίου τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Αν ήμουν υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί μ’ εμένα και το SPD», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σήμερα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Σουλτς έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος.

Σύμφωνα με πηγές στη συνάντηση των στελεχών του SPD, στην οποία ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε την απόφασή του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξήγησε πως ο κόσμος τον συνδέει με τον μεγάλο συνασπισμό (χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών) και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Στο 14,5% το AfD, μικρή υποχώρηση για το CDU, στάσιμα SPD, Die Linke και Πράσινοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Bild»

Σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή «Bild» το ακροδεξιό-λαϊκιστικό-ξενοφοβικό-αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) αυξάνει το ποσοστό του κατά 1% και φτάνει πλέον το 14,5%, σταθεροποιώντας έτσι την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των Γερμανών.

Πρώτο κόμμα παραμένει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) με ποσοστό 32,5%, δηλαδή 1% λιγότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Δεύτερο κόμμα παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) με -αμετάβλητο- ποσοστό 21%. Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) διατηρεί επίσης το ποσοστό του (11%), όπως και οι Πράσινοι (8,5%).

Σταθερά στο 7,5% παραμένει και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP), και αν καταφέρει τελικά να το διατηρήσει, θα εισέλθει και πάλι στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (όριο είναι το 5%).

24/01/2017 17:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: