Ο γ.γ. ΟΗΕ δεν θέλει Κοτζιά, με σκοπό ο Τουρκές στην Ελβετία, υποστηρίζει τ/κ εφημερίδα




Δεν πήγε στο Μοντ Πελεράν ο Τουγρούλ Τουρκές αλλά είχε συχνή επαφή με την τουρκική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στην ομάδα των τεχνοκρατών ενώ το πρώτο βράδυ της άφιξης – έκπληξης στη Γενεύη, ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, είχε συνάντηση με μια ομάδα από την τουρκική αντιπροσωπεία και τον Οζντίλ Ναμί, επικεφαλής των Τ/κ, στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Χαβαντίς, που επικαλείται πηγές της τουρκικής Πρωθυπουργίας, ο κ. Τουρκές μετέβη στη Γενεύη μετά από σχετικό αίτημα του Μπιναλί Γιλντιρίμ με την επισήμανση, από τις ίδιες πηγές, ότι ο Τουγρούλ Τουρκές είναι “Κύπριος, ένα άτομο αρμόδιο για τα της Κύπρου, που γνωρίζει τις ευαισθησίες” αλλά και ότι “η ανάθεση αυτού του καθήκοντος δείχνει πόσο μεγάλη σημασία δίδει η Τουρκία στη λύση”.

Στη συνάντηση το βράδυ της άφιξής του στη Γενεύη (το βράδυ της Τετάρτης) φέρονται να συμμετείχαν ο Τούρκος Βοηθός ΥΦΥΠΕΞ, επικεφαλής της τουρκικής ομάδας, Αχμέτ Μουχτάρ Γκιούν, ο Μουράτ Μπαχτσελί από το γραφείο Κυπριακού και ο επικεφαλής της τ/κ ομάδας, Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με τη Χαβαντίς, οι λόγοι μετάβασης του Τούρκου αξιωματούχου στη Γενεύη ήταν εσωτερικοί και εξωτερικοί. Επικαλούμενοι τις ίδιες πηγές της τουρκικής Πρωθυπουργίας, η τ/κ εφημερίδα αναφέρει ότι το όνομα του Τουρκές επιλέγηκε επίτηδες αφού είναι τ/κ καταγωγής, υπεύθυνος για θέματα Κύπρου και το πιο σημαντικό γνωρίζει τις ευαισθησίες και των Τ/κ και των Τούρκων. Το ταξίδι αυτό δε δίδει το μήνυμα στην εσωτερική τουρκική κοινή γνώμη ότι η Τουρκία “δεν είναι έξω από αυτή τη διαδικασία για την Κύπρο, αλλά είναι εντός”.

Επίσης, αναφέρεται, ενάντια στην επιμονή που έδειξε η Ελλάδα στη Γενεύη (στη Διάσκεψη) δίδει και ένα μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Τουρκία “προσπαθεί με σοβαρότητα για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης.”

Η μετάβαση Τουρκές στην Ελβετία δείχνει ακόμη, γράφει η Χαβαντίς, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πάρει ρίσκο στην Κύπρο. Ακόμα και αν λέγεται ότι ο Τουρκές πήγε εκεί για να ενημερωθεί, προστίθεται, είχε εντατικές διαβουλεύσεις με την τουρκική αντιπροσωπεία και ο ίδιος χαρακτήρισε αυτές τις συναντήσεις “σημαντικές και ωφέλιμες”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις μαραθώνιες συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν τις δύο προηγούμενες ημέρες τέθηκαν οι θέσεις των πλευρών και ενώ αποκαλύφθηκαν τα σημεία όπου προκύπτουν προβλήματα, καθορίστηκαν και τα ζητήματα που θα λυθούν με πολιτική βούληση.

Το ζήτημα των εγγυήσεων, σημειώνεται, θα αφεθεί για το επίπεδο των Πρωθυπουργών.

Η Χαβαντίς γράφει ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο στις 26 Ιανουαρίου και το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι η συνάντηση των Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων στη Γενεύη. Οι ΥΠΕΞ, αναφέρει, δεν θα μεταβούν στην ελβετική πόλη γιατί μετά τη συμπεριφορά του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς δεν είναι “επιθυμητός”.

Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να δήλωσε ότι δεν θέλει να καθίσει ξανά στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και σε αυτό βρήκε στήριξη από τον Βρετανό ΥΠΕΞ.

Στη συνάντησή τους στις 26 Ιανουαρίου, αναφέρει η Χαβαντίς, οι δύο ηγέτες θα καθορίσουν το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη μετάβασή τους και πάλι στη Γενεύη που θα γίνει το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Εκεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παράλληλα με τη συζήτηση των εγγυητριών χωρών για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα συζητηθούν τα θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, ΕΕ, οικονομία και περιουσιακό.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/01/2017 12:33

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: