Ο ESM θα συνεδριάσει για να θέσει τους κανόνες που θα διέπουν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

FILE PHOTO: O επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. EPA, PANTELIS SAITAS
Την ερχόμενη Δευτέρα (23 Ιανουαρίου) θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εξειδίκευση των κανόνων που θα ισχύσουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσε ο ESM.

«Το Συμβούλιο Διευθυντών θα εξετάσει πρώτα τους κανόνες που θα μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για το χρέος, περιλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, διασφαλίζοντας ότι το κόστος το σχετικό με τα μέτρα θα απομονώνεται και θα επιβαρύνει την Ελλάδα και ότι δεν θα υπάρχει πρόσθετο κόστος για άλλα μέλη του ESM», σημειώνει η ανακοίνωση με την ατζέντα της συνεδρίασης.

To Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει και τους κανόνες που θα είναι εφαρμόσιμοι για τα εξής μέτρα:

1. Ανταλλαγή Ομολόγων. Θα εκδοθούν νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και θα αντληθούν μετρητά για να αντικατασταθούν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν σε σταθερές ισοτιμίες, ο κίνδυνος των επιτοκίων για την Ελλάδα θα μειωθεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

2. Ανταλλαγές επιτοκίων. Ο ESM θα προχωρήσει σε συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων (interest rate swap arrangements) για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης για την Ελλάδα και να μειώσει τον κίνδυνο να χρειασθεί η Ελλάδα να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

3. Κάλυψη της χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροχρόνια ομόλογα που αντιστοιχούν στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα. Αυτό θα σταθεροποιήσει επίσης το κόστος για την Ελλάδα από τα επιτόκια.

Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμη ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος υποβλήθηκαν αυτό τον μήνα για έγκριση στο Συμβούλιο Διοικητών του ESM.

19/01/2017 18:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal