Ο Αναστασιάδης μίλησε με τον Τσίπρα: Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η Διάσκεψη της Γενεύης




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ξένους ηγέτες σε σχέση με τη διάσκεψη για την Κύπρο που ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του πρώτου μέρους της δεύτερης μέρας των συνομιλιών για το Κυπριακό, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε τα εξής:

«Συνεχίστηκε σήμερα η συνάντηση, όπως ήταν καθορισμένο, με συζήτηση θεμάτων διακυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, η συμμετοχή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα, τροποποίηση του Συντάγματος και άλλα. Υπάρχει ένας κατάλογος θμεάτων που έχει συμφωνηθεί από τις δύο  πλευρές την Κυριακή. Θα βρεθούν στις 4.30μμ (ώρα Ελβετίας) οι διαπραγματευτές με τους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών για να συζητήσουν περαιτέρω κάποια θέματα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, άρα ο διάλογος χρειάζεται να συνεχιστεί.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των θεμάτων διακυβέρνησης, θα ξεκινήσουμε στις 6μμ και πάλι με θέματα διακυβέρνησης και ακολούθως με θέματα ΕΕ και Οικονομίας. Για όλα εκείνα τα θέματα που άπτονται της ΕΕ θα υπάρξει και συμμετοχή από τον κ. Βαν Νούφελ, ο οποίος βρισκεται στη Γενεύη”.

Στη συνέχεια μίλησε για τη διαρροή του εγγράφου λέγοντας ότι δημιούργησε προβλήματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά:

“α εκφράσω την έντονη απογοήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διαρροή που έγινε. Αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε εδώ σε μια δύσκολη αποστολή. Γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση για πολύ δύσκολα και ευαίσθητα θέματα και είναι πολύ λυπηρό κάποιοι είτε μέσω διαρροών είτε μέσω ατάκων, να δημιουργούν αυτό το κλίμα σε μια στιγμή όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μια δύσκολη μάχη για επίλυση του Κυπριακού. Η αλληλοδιαβούλευση με τα κόμματα, η ενημέρωση των κομμάτων, η ανάγνωση των εγγράφων θα γίνεται, αλλά δεν πρόκειται να δοθεί ξανά το όποιο έγγραφο. Θέλω να αναφέρω ότι η χθεσινή εξέλιξη δημιουργεί και προβλήματα στις θέσεις και τη διαπραγματευτική τακτική της δικής μας πλευράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να θωρακίσει τις δικές μας θέσεις με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και για αυτό, επαναλαμβάνω, δεν θα ξαναδοθούν έγγραφα. Φυσικά και δεν θα σταματήσει η διαβούλευση αλλά ο καθένας θα πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε ερώτηση αν έχει διαφανεί ότι στο θέμα της Διακυβέρνησης μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν θέματα όπου παρατηρείται κάτι τέτοιο, υπάρχουν θέματα όπου παρατηρούνται δυσκολίες και διαφωνίες. Το σίγουρο είναι ότι σε πρώτο στάδιο, στις 4.30μμ, θα  υπάρξει αυτή η συνάντηση των διαπραγματευτών με τους εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν περαιτέρω θέματα, τα οποία έχουν ήδη συζητηθεί ενώ στις 6μμ θα επαναρχίσει η συζήτηση των δύο ηγετών και πάλι για θέματα Διακυβέρνησης».

Σε ερώτηση αν τέθηκε το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις στο θέμα της Διακυβέρνησης, είπε ότι «συζητήσαμε χθες θέματα περιουσιακού, συζητούμε σήμερα θέματα Διακυβέρνησης. Πρόκειται για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα ειδικότερα σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε 19 μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Κανείς δεν ανέμενε ότι θα υπάρξει ούτε σύγκλιση ούτε συναντίληψη αμέσως σε αυτά τα θέματα. Είναι δύσκολα, χρειάζεται συζήτηση, περαιτέρω επεξεργασία και από πλευράς διαπραγματευτών και τεχνοκρατών και ο στόχος ο δικός μας είναι να υπάρξουν αποτελέσματα. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά θέλω να επαναλάβω για να δίνουμε και την ακριβή εικόνα ότι μιλάμε για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα».

Ερωτηθείς πώς επηρεάζει η ύπαρξη προόδου στις συνομιλίες την υποδομή για μια επιτυχή διάσκεψη για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα οδηγούμενοι προς τις 12 Ιανουαρίου και την έναρξη της διάσκεψης για την Κύπρο όσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα έχουμε υπό την έννοια ότι έχουμε συγκλίσεις και συναντιλήψεις τόσο το καλύτερο. Την ίδια στιγμή δεν αποτελούν προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ή την έναρξη της διάσκεψης τα αποτελέσματα των συνομιλιών από τις 9 μέχρι 11 του μηνός. Αλλά σίγουρα ο στόχος, και σαφώς θα είναι θετική εξέλιξη, είναι να υπάρξουν συγκλίσεις ή συναντιλήψεις».

Σε ερώτηση είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα στη Διακυβέρνηση που δεν έχουν μέχρι στιγμής συζητηθούν, προσθέτοντας ότι σε κάποια φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές και σε κάποια άλλα διαφωνίες.

Ερωτηθείς γιατί βρισκόμαστε στη Γενεύη εφόσον υπάρχουν τόσα πολλά ανοικτά θέματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα για τα οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία και επειδή υπάρχει η θέληση – αυτό έχει εκφραστεί τουλάχιστον δημόσια και από τις δύο πλευρές – να βρεθεί λύση στα θέματα αυτά. Είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα. Το τι έχει σημασία είναι η λύση που θα βρεθεί και όχι ο χρόνος. Το τι έχει σημασία είναι να τα συζητήσουμε και να βρούμε εκείνες τις λύσεις, εκείνα τα αποτελέσματα που, για παράδειγμα, στο θέμα της Διακυβέρνησης να ενισχύει τη λειτουργικότητα του κράτους. Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι ο χρόνος ή το να διευθετηθούν αυτά τα θέματα μέσω μια συνάντησης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Άιντε δήλωσε χθες πως τη διάσκεψη για την Κύπρο συγκαλούν οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακκιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η διάσκεψη για την Κύπρο συγκαλείται από τον ΓΓ των ΗΕ».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης που να επηρεάζει τους συμμετέχοντες επ’ αυτού του θέματος, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. «Θα δούμε όλοι και ποιοι θα συμμετέχουν και πώς θα γίνει και ποιοι θα έχουν ρόλο και ποιοι θα πάρουν το λόγο στη διάσκεψη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα γίνει σήμερα συνάντηση με στελέχη από την Παγκόσμια Τράπεζα, είπε ότι «δεν υπάρχει σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στο περιουσιακό για να συζητήσουν μια πτυχή του περιουσιακού με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ που βρίσκονται εδώ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που φτάνουν σήμερα το απόγευμα, αλλά σίγουρα μέσα σε αυτή την περίοδο παρουσίας μας στη Γενεύη θα γίνει μια τέτοια συνάντηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι προ ενός μηνός η πλευρά μας έλεγε πως θα έπρεπε να υπάρχει ακτίνα συμφωνίας για να συγκληθεί διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, είμαστε τόσο κοντά όσο και τόσο μακριά. Επαναλαμβάνω είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, για αυτό εξάλλου βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από 19 μήνες».

Ερωτηθείς αν θα παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας στη διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ως έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα παρευρεθεί στη διάσκεψη που ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου, αλλά  ως έχουν τα γεγονότα αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς αν η κατάθεση του χάρτη στο διαπραγματευτικό τραπέζι αποτελεί προϋπόθεση απάντησε:

«Φυσικά. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση με συζήτηση για το Εδαφικό και μετά ανταλλαγή χαρτών και το περιεχόμενο και η ανταλλαγή χαρτών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς προχωράμε στη διάσκεψη».

Κληθείς να πει αν δεν θα προχωρήσουμε στη διάσκεψη στην περίπτωση που ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ικανοποιητικός, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει μια συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες σχετικά με το ποσοστό που θα πρέπει να κυμαίνεται ο χάρτης που θα υποβληθεί. Δεν θα πρέπει να ξεφεύγει αυτού του πλαισίου, είναι κάτι που είναι συμφωνημένο ανάμεσα στους δύο ηγέτες».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: