Νεοφύτου: Δύο πολύ θετικές εξελίξεις στη Γενεύη με χάρτες και εγγυήσεις




Δύο πολύ θετικές εξελίξεις καταγράφηκαν στη Γενεύη για το Κυπριακό και έχουν να κάνουν με την κατάθεση χαρτών και την αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα ότι οι Συνθήκες Εγγυήσεων του 1960 δεν μπορούν να συνεχιστούν, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προβαίνοντας στον απολογισμό των συνομιλιών και της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως με τη διαδικασία αυτή θα φανεί σε λίγες μέρες η πραγματική βούληση της Τουρκίας, ενώ απάντησε και στο θέμα του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, λέγοντας πως η δική του διαφωνία αφορούσε τη δήλωση που είχε κάνει πριν την ολοκλήρωση της Διάσκεψης και όχι τις θέσεις αρχών.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε αρχικά πως η Διάσκεψη για την Κύπρο καθώς και οι συνομιλίες που προηγήθηκαν ήταν θετικές εξελίξεις για την εθνική υπόθεση. Οπως είπε, το 1974 χάσαμε εδάφη και από τότε στρατοπεδεύουν στην Κύπρο πέραν των 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών.

Τόνισε πως το σημαντικό που καταγράφηκε στη Γενεύη είναι πως, πρώτον η τουρκική πλευρά κατέθεσε χάρτη που παρά το γεγονός ότι η δική μας πλευρά διαφωνεί, επιστρέφονται υπό ε/κ διοίκηση σημαντικά εδάφη που χάσαμε σε πόλεμο. Το δεύτερο σημαντικό, σημείωσε, στα θέματα ασφάλειας, για πρώτη φορά από το 1974 σε μια Διεθνή Διάσκεψη που συμμετέχουν πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στην παρουσία στο ανώτατο επίπεδο των ΗΕ με τον ΓΓ αλλά και της ΕΕ ως ενδιαφερόμενο μέρος, γίνεται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα αποδεκτό πως τα συστήματα ασφαλείας του 1960 δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Οπως είπε, αυτά τα δύο θετικά στοιχεία της Γενεύης είναι αποτέλεσμα της σωστής στρατηγικής του Προέδρου Αναστασιάδη. Πρόσθεσε πως δικαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά κόρον δήλωναν πως η δική μας πλευρά συζητά μόνο ζητήματα που έχουμε να δώσουμε, και έτσι για πρώτη φορά η Τουρκία είναι στο τραπέζι για να συζητήσει για θέματα που έχει η ε/κ πλευρά να πάρει, και έδαφος αλλά και κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών του 1960.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η συνέχιση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο είναι σημαντική γιατί θα καταγραφούν ιδέες, απόψεις, σενάρια στα οποία σε ανώτερο ή ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα γίνει μεταγενέστερα μια συζήτηση στην προσπάθεια να βρεθεί η συνισταμένη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως με αυτή τη διαδικασία θα φανεί η πραγματική βούληση της Τουρκίας, αν πράγματι επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού ή όχι. “Δεν μπορεί πλέον η Τουρκία να κρύβεται πίσω από τους Τ/κ στα θέματα των εσωτερικών πτυχών. Θα δοκιμαστεί η Τουρκία μέσα από το πιο επίσημο βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των κομμάτων που δεν προσήλθαν στο δείπνο της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως την ώρα που έχουμε μπροστά μας την εθνική προσπάθεια να απαλλαγούμε από την κατοχή, προτεραιότητα δεν είναι η δήλωση ή η αντιδήλωση του οποιουδήποτε, υπάρχει απόλυτος σεβασμός.

“Για μένα μετρά η εθνική προσπάθεια να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή, δικαίωμα στον καθένα να έχει άποψη, δικαίωμα στον καθένα να πηγαίνει ή να μην πηγαίνει στις εθνικές αποστολές, δικαίωμα στον καθένα να πηγαίνει και να φεύγει, δικαίωμα στον καθένα να πηγαίνει, να παραμένει και να μην παραβρίσκεται σε σημαντικές για τον τόπο διεθνείς διασκέψεις. Απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα και κανένας σχολιασμός”, είπε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν, και αν αυτές είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής ή για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν θέλει να προβεί σε ανάλυση, σημειώνοντας πως στις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα δοκιμαστεί η Τουρκία. “Εδώ η διεθνής κοινότητα θεωρεί δεδομένο ότι οι συνθήκες του 1960 είναι αναχρονιστικές. Εάν η Τουρκία επιμένει σε αυτό τον αναχρονιστικό μηχανισμό ασφάλειας, η ίδια θα μείνει εκτεθειμένη”, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα ακούστηκαν περί κακής συνεννόησης μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως υπάρχει μια αγαστή συνεργασία μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης και η προσπάθεια να βρεθούν διαφορές κάνουν εθνική ζημιά. “Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμα διαχρονικά των εθνικών μας αγώνων και η συνεννόηση με το εθνικό κέντρο είναι επιβεβλημένη και υπάρχει”, είπε.

Οσον αφορά τα σχόλια για διαφωνία του ιδίου με τον κ. Κοτζιά, ξεκαθάρισε πως οι θέσεις που εκφράζει ο Ελληνας ΥΠΕΞ για κατάργηση των εγγυήσεων, απόσυρση όλων των στρατευμάτων μας βρίσκουν απόλυτα ταυτισμένους. “Εκείνο που είπα κουβεντιάζοντας με τον ίδιο, και θα το πω και δημόσια, δεν είναι θέμα των θέσεων αρχής, που συμφωνούμε απόλυτα. Θεωρώ ταπεινά ότι οι δηλώσεις που έγιναν την 12η Ιανουαρίου πριν από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Κύπρο, που προδιέγραφαν το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, θα μπορούσαν ίσως να μην γινόντουσαν. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ δευτερεύον ζήτημα που δεν αφορά την ουσία, ούτε και το αποτέλεσμα που είχαμε στη Γενεύη”, είπε.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο πιστεύει ότι ο κ. Κοτζιάς προέβη σε εκείνες τις δηλώσεις, ο κ. Νεοφύτου είπε πως κύκλοι του ΥΠΕΞ είπαν πως μέρος δεν ήταν προς μετάδοση (off the record). “Είναι ένα δευτερεύον θέμα και συνειδητά λέω δημόσια τη θέση μου για να σταματήσει η παραφιλολογία και οι παρερμηνείες, και στην πολιτική είναι ωραίο, έντιμο, ειλικρινές να λέμε τις απόψεις μας για να μην δημιουργούνται σεναριολογίες”, είπε.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το σώμα ήταν σε διαρκή σύνοδο για 4-5 μέρες στη Γενεύη και παρέπεμψε για το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των διαρροών και όσα ακούστηκαν πάνω στο συγκεκριμένο, είπε πως θέλει να αφήσει ασχολίαστα τα μικρά και να επικεντρωθεί στα μεγάλα και ουσιώδη. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί την ώρα που υπάρχει σε εξέλιξη μια εθνική προσπάθεια που αφορά το σύνολο, να ασχολούμαστε με διαρροές, κουτσομπολιά, και κινήσεις εντυπωσιασμού.

Σημείωσε, ωστόσο, πως οι διαρροές θα μπορούσαν να αποβούν ζημιογόνες, καθώς η τ/κ πλευρά θα μπορούσε να κάνει πίσω στην κατάθεση χαρτών, όταν λίγο πριν την κατάθεση αυτή και μισή ώρα μετά την ενημέρωση του Εθνικού, ο χάρτης της ε/κ πλευράς δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: