Νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων στα Ίμια: Η κανονιοφόρος “Νικηφόρος” στην περιοχή




Εμπρηστική πολιτική στο Αιγαίο είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η Τουρκία και ο ισλαμιστής πρόεδρός της Ταγίπ Ερντογάν. Το  τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για νέα ένταση στα Ίμια τη Δευτέρα, ενώ κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας διαψεύδουν κατηγορηματικά όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, αναφέρει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ και η ιστοσελίδα iefimerida.

Πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας απορρίπτουν ότι υπήρξε οποιοδήποτε νέο επεισόδιο. Τονίζουν δε ότι στην περιοχή βρίσκεται η κανονιοφόρος «Νικηφόρος», η οποία δεν έχει καταγράψει καμία τέτοια δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση 3,8 μιλίων από την Αλικαρνασσό  και το μεσημέρι υπήρξε «κινητικότητα» στην περιοχή από τα σκάφη των δύο χωρών.

Το τουρκικό πρακτορείο ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι τουρκικό πλοίο ζήτησε από ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος που προσέγγιζε τα Ίμια να απομακρυνθεί.

https://youtu.be/g1bwoVhTlfA

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, όμως, τονίζουν ότι δεν υπήρξε κανένα τέτοιο επεισόδιο.

Χθες το πρωί, η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας επιβιβάστηκαν σε μία πυραυλάκατο και παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα προσεγγίζοντας τα Ίμια.

Η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί κατάλληλα στέλνοντας στην περιοχή την κανονιοφόρο «Κραταιός» που κάλεσε τους Τούρκους να αποχωρήσουν.

Νωρίτερα σήμερα η Daily Sabah δημοσίευσε ένα νέο βίντεο, αυτή τη φορά από το εσωτερικό της πυραυλάκατου με τον Τούρκο στρατηγό να επιθεωρεί από τη γέφυρα του τουρκικού πολεμικού σκάφους την προσέγγισή στα Ίμια.

Μόνο σήμερα 21 παραβιάσεις στο Αιγαίο!

Σημειώνεται ότι σήμερα, Δευτέρα, η Αγκυρα συνέχισε την επιθετική της τακτική στο Αιγαίο με παραβιάσεις μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας στο Αιγαίο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, πραγματοποιήθηκαν μόνο σήμερα 21 συνολικά παραβιάσεις σε Ανατολικό, Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι από αυτές οι 17 παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) του τουρκικού Ναυτικού, το οποίο αρχικά εισήλθε στο FIR Aθηνών λίγο μετά τις 11:00 π.μ., ανατολικά της Ρόδου και στη συνεχεία αφού εξήλθε, επέστρεψε και πάλι νότια της Λήμνου πραγματοποιώντας σειρά παραβιάσεων εξερχόμενο Βόρεια της Λέσβου.

Στη συνέχεια ζεύγος δύο μαχητικών F-16C/D της τουρκικής Αεροπορίας εισήλθε στις 14:00 μ.μ. στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και λίγο αργότερα αποχώρησε για να εισέλθει εκ νέου στις 14:25 μ.μ. μεταξύ Χίου και Σάμου.\

Από ελληνικής πλευράς διατάχτηκε η απογείωση Readiness μαχητικών F-16C της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Σκύρο, τα οποία εντόπισαν άμεσα και αναχαίτισαν τους εισβολείς.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα και στην διαδικασία αναχαίτισης από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί εμπλοκή η οποία τελείωσε με την έξοδο τους από το FIR Aθηνών.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, όταν ερωτήθηκε για το περιστατικό που σημειώθηκε το πρωινό της Κυριακής στην περιοχή των Ιμίων απάντησε:

«Είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή αν αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους επιδείξεις και ενέργειες, οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου το κλίμα για συνεργασία και ηρεμία στην περιοχή’» ενώ σημείωσε παράλληλα: «Είμαστε έτοιμοι, όπως και ο Στρατός και η Αεροπορία, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή». Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως ο ίδιος δεν θεωρεί σοβαρό το περιστατικό: «Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα να λύσουμε στην περιοχή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: