Μόνο το ΑΚΕΛ στηρίζει Γενεύη: Απέναντι η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, η Αλληλεγγύη και οι Οικολόγοι




Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ευχήθηκε το 2017 να είναι έτος απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να έχει το δικό του καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Μιλώντας κατά την κοπή της βασιλόπιττας του ΑΚΕΛ, ο κ.Κυπριανού, ανέφερε ότι στο 2016 σημειώθηκε πρόοδος στο εθνικό θέμα, διότι, όπως είπε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να αξιοποιήσει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

Πρόσθεσε πως το 2017 εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη διαδικασία στην οποία δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Ο κ. Κυπριανού, είπε ότι υπάρχει η επιλογή της προσήλωσης στην επίτευξη συμφωνίας, ή ο δρόμος που κάποιοι εισηγούνται και να οδηγηθούν οι συνομιλίες στο τέλος τους χωρίς λύση, επειδή οι οπαδοί της γραμμής αυτής έχουν ανησυχίες για το είδος της λύσης.

Τόνισε ότι και το ΑΚΕΛ έχει ανησυχίες και σε κάποιες περιπτώσεις διαφωνίες, αλλά δεν αποπροσανατολίζεται από το στόχο της λύσης.

Ανέφερε επίσης ότι επιβάλλεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να λειτουργήσει συναινετικά και χωρίς λάθη. Την ίδια ώρα, τόνισε, επιβάλλεται να ανταποκριθούν και τα υπόλοιπα κόμματα για να επιτευχθεί συμφωνία και η Τουρκία θα πρέπει απαραιτήτως να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της σε ζητήματα όπως η ασφάλεια.

Τα κόμματα του κεντρώου χώρου συνέχισαν και χθες την πολεμική τους εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί ο Προέδρος Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο κατηγορούν ότι περίπου δεν ξέρει πού βαδίζει.

Η ΕΔΕΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι πρέπει να καταστεί σαφές πως στην επικείμενη διάσκεψη στη Γενεύη επιβάλλεται η διακριτή και επίσημη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε ακόμη ότι το θεματολόγιο της διάσκεψης θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τα θέματα της διεθνούς πτυχής, όπως είναι η κατάργηση των εγγυήσεων, όπως έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, η διαμόρφωση του συστήματος ασφάλειας το οποίο να περιλαμβάνει είτε τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου Ασφαλείας είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκλεισμένων των σημερινών εγγυητριών δυνάμεων, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων στο σύνολό τους πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας και την αποχώρηση των εποίκων.

Η ΕΔΕΚ κάλεσε την κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει από τις θέσεις αυτές ακόμα και εάν υπάρχουν πιέσεις από την Τουρκία.

Εξ άλλου, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιαδη για αντιφατικές δηλώσεις.

Αναφέρθηκε στη θέση, όπως είπε, του Προέδρου της Δημοκρατίας περί αποδοχής στρατευμάτων και εγγυήσεων μετά τη λύση σε αντίθεση με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κ.Θεοχάρους, χαρακτήρισε επίσης αντιφατικό από τη μια η ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει προσπάθειες για εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη ενώ η κυπριακή κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι εκπροσώπησή της είναι διασφαλισμένη.

Οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσουν το ερχόμενο Σάββατο αν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τα άλλα κόμματα, θέτοντας όρους για τη μετάβασή τους στη Γενεύη.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις τις οποίες θα δώσει ο Προέδρος Αναστασιάδης όταν θα ενημερώσει τα κόμματα μεθαύριο Πέμπτη.

Οι Οικολόγοι ζητούν να καθοριστεί η μέθοδος συνεννόησης και συνεργασίας των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο και οι πολιτικοί ηγέτες να έχουν στη διάθεσή τους όλο το υλικό των εγγράφων και των πρακτικών των συνομιλιών.

Ο κ.Περδίκης, δήλωσε επίσης ότι το Κίνημα έθεσε θέμα στελέχωσης της αποστολής με εμπειρογνώμονες σε ζητήματα διεθνούς δικαίου, πέραν των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας και τους συμβούλους.

03/01/2017 21:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: