Μόνο αν υπάρξουν προϋποθέσεις για συμφωνία θα λάβει μέρος στη διάσκεψη της Γενεύης ο κ. Τσίπρας




Ο Πρωθυπουργός της ΕΛλάδας Αλέξης Τσίπρας, δεν θα παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης εκτός εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία επί των εγγυήσεων και γενικά των θεμάτων ασφαλείας.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στην ενημερωτική ιστοσελίδα euro2day.gr, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απάντησε στην εξής ερώτηση:

Τι περιμένετε από τη Διάσκεψη της Γενεύης; Θα επιμείνει η Αθήνα στην πολυμερή σύνθεση, δεδομένου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει στην πενταμερή; Ο κύριος Τσίπρας θα συμμετέχει στη Διάσκεψη, με δεδομένη την άρνηση του κυρίου Ερντογάν να παραστεί;

Απάντησε ως εξής:
Η συμμετοχή της ΕΕ είναι απαραίτητη, με δεδομένη την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της αλλά και τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λισαβόνας για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των κρατών-μελών. Σε ό,τι αφορά δε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτά θα συμμετάσχουν ούτως ή άλλως σε κάποια φάση της διαδικασίας εφόσον οδεύουμε σε συμφωνία, καθώς θα απαιτηθεί απόφαση του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας κάτι τέτοιο. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά ώστε σε στενή επικοινωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί η λύση στη βάση όσων ήδη σας είπα. Περιμένουμε και από την Τουρκία λοιπόν την ίδια αποφασιστικότητα για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Όσο για το επίπεδο της εκπροσώπησης δεν θέλω αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσω τίποτα, καθώς όλα παραμένουν ανοιχτά. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Διάσκεψη εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία. Και αυτό εξαρτάται όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τη στάση της Τουρκίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: