Μέτρα για τον τερματισμό των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο προτείνει η Κομισιόν




Διμερείς συμφωνίες με τη Λιβύη και την Αλγερία, έκτακτες περιπολίες, αλλά και κονδύλια 230 εκατομμυρίων ευρώ για τον τερματισμό της θαλάσσιας διαδρομής μεταναστευτικών ροών από την Αφρική δια μέσου της κεντρικής Μεσογείου, θα προτείνει η Κομισιόν κατά τη διάσκεψη των ηγετών των κρατών μελών στη Μάλτα στις 3 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν θα προτείνει την ενίσχυση της των επιχειρήσεων EUNAVFOR Sophia, με συνεργασία με τη λιβυκή ακτοφυλακή και το λιβυκό ναυτικό, το προσωπικό των οποίων και θα εκπαιδεύσει, σε συνδυασμό με την άμεση επιπλέον χορήγηση 1 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα Seahorse και τη χορήγηση 2,2 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Προστασίας στη Βόρεια Αφρική, και δημιουργία ενός Κέντρου Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης.

Σε σχέση με την προστασία των μεταναστών, αύξηση της επανεγκατάστασης και προώθηση των υποστηριζόμενων οικειοθελών επιστροφών, η Κομισιόν προτείνει τη στήριξη του έργου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) με τις λιβυκές αρχές όσον αφορά την αντιμετώπιση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) όσον αφορά τη βελτίωση της κατάστασης των μεταναστών στη Λιβύη και την επέκταση του προγράμματός του για τις υποστηριζόμενες οικειοθελείς επιστροφές από τη Λιβύη στις χώρες καταγωγής.

Επιπλέον ζητά την κινητοποίηση όλου του φάσματος αποστολών και σχεδίων της ΕΕ με στόχο τη στήριξη των λιβυκών αρχών στη διαχείριση των συνόρων και την προστασία των μεταναστών, προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Λιβύης και των γειτόνων της και διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων στον Νίγηρα βάσει του Πλαισίου Εταιρικής Σχέσης, αλλά και επιτάχυνση της χρηματοδότησης από το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική, με την κινητοποίηση 200 εκατ. ευρώ το 2017 για στήριξη δράσεων όπως η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός της λιβυκής ακτοφυλακής, η βελτίωση των συνθηκών για τους μετανάστες και η επιτάχυνση των υποστηριζόμενων οικειοθελών επιστροφών.

Την πλήρη πρόταση θα παρουσιάσει λεπτομερώς και θα παραδώσει στους εταίρους στη Μάλτα, ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 25/01/2017 15:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: