Μέγιστη επιτυχία ότι ο πυρήνας το Κυπριακού βγήκε από τον βυθό, δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς




Για δυνάμεις στο διεθνές στερέωμα που δεν τους αρέσει ο προσανατολισμός της Ελλάδας για λύση του Κυπριακού με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τερματισμό των εγγυήσεων στην Κύπρο, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

«Υπάρχουν δυνάμεις στο διεθνές στερέωμα που δεν τους αρέσει αυτός ο προσανατολισμός, οι οποίες νομίζουν ότι πρέπει να φροντίζουμε τα στενά τουρκικά συμφέροντα ακόμα κι αν είναι ενάντια στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι τέτοιες δυνάμεις εξέφρασε και αρθρογράφος του politico, την οποία χαρακτήρισε «μικρή εφημερίδα τρίτης κατηγορίας».

Ερωτηθείς για το αν η Βικτώρια Νούλαντ ή ο κ. Έιντε ήθελαν να περιορίσουν τον ρόλο του ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει για τον κ. Έιντε.

Πρόσθεσε ότι «μερικοί με θεωρούν σκληρό καρύδι. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου βαθιά συναισθηματικό που αγαπάει τον τόπο του. Και νομίζω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα προς όφελος της Κύπρου απ` ότι οποιοσδήποτε τρίτος παράγοντας».

Πρόσθεσε ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον για τους δημοσιογράφους στο μέλλον, η αλληλογραφία που είχε ο ίδιος με διεθνείς παράγοντες που τους υπογράμμιζε τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη τις οποίες αυτοί δεν έχουν.

Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης ότι υπήρχαν δυνάμεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα που θεωρούσαν ότι μπορούσε να βρεθεί λύση του Κυπριακού, χωρίς να τεθεί θέμα εγγυήσεων, παρεμβατικών δικαιωμάτων και κατοχικού στρατού, ώστε να λυθεί το Κυπριακό. Αυτό ανέφερε το είδαμε στη είδαμε στη διαπραγμάτευση 2000-2004 και στη διαπραγμάτευση 2008-2009.

Διερωτήθηκε τί είδους λύση θέλαμε, αφού όπως είπε, το να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα και η δυνατότητα της Τουρκίας να παρεμβαίνει στο εσωτερικό της Κύπρου ή να προωθεί στρατεύματα δεν είναι λύση του Κυπριακού. Όπως είπε αυτό είναι «κακοφωνία». Ανέφερε επίσης, ότι όταν η Ελλάδα μιλά για λύση του Κυπριακού εννοεί λύση του πραγματικού προβλήματος.

Μέγιστη επιτυχία ότι ο πυρήνας το Κυπριακού βγήκε από τον βυθό

Όσον αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αποδεκτό και αναγνωρίζεται εμπράκτως ότι ότι το ζήτημα ασφάλειας που είναι οι εγγυήσεις, η προσπάθεια της Τουρκίας να έχει παρεμβατικά δικαιώματα, η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Πρόσθεσε ότι στη διαπραγμάτευση που έγινε γύρω από τη συνθήκη στο σχέδιο Ανάν και σε μια διαπραγμάτευση το 2008-2009 ουδέποτε τέθηκαν αυτά τα τρία ζητήματα.

«Θεωρώ μέγιστη επιτυχία της ελληνικής και της κυπριακής και διπλωματίας ότι ο πυρήνας του κυπριακού προβλήματος βγήκε από τον βυθό και ξαναμπήκε πάνω στο τραπέζι και για πρώτη φορά η Τουρκία και οι Τ/κ αναγκάζονται να το συζητήσουν», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ο διεθνής παράγοντας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι και μεγάλο και κομβικό και από αυτό εξαρτάται η λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά για προσωρινή στάθμευση των τουρκικών στρατευμάτων κατά το πρότυπο της αποχώρησης του σοβιετικού στρατού από την Α. Γερμανία. Το σημαντικό ανέφερε, είναι ότι αυτός ο στρατός θα είναι ένας στρατός που σταθμεύει προσωρινά, δηλαδή φεύγει. Τα τρία χαρακτηριστικά είπε αυτού του καθεστώτος είναι η συνεχής ροή, να υπάρχει ημερομηνία στην οποία θα έχει φύγει και ο τελευταίος και ότι θα υπάρχει έλεγχος.

Ανέφερε ότι προτάθηκε στον ΟΗΕ ένας διεθνής οργανισμός να ελέγξει άμεσα τον αριθμό του τουρκικού στρατού, τί είδους οπλισμό έχει και η ροή να ελέγχεται ότι θα γίνεται με το συγκεκριμένο μητρώο οπλισμού και το συγκεκριμένο μητρώο προσώπων στρατού, ώστε να μην σπάσει αυτή η ροή φυγής και να μην αντικατασταθούν τα όπλα.

Επιτυχία ότι η διαπραγμάτευση θα είναι ανοικτού τέλους

Όσον αφορά το ρόλο της Άγκυρας και του Προέδρου Ερντογάν στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο Ερντογάν προς το παρόν δεν δείχνει αυτή την τόλμη που θα μπορούσε να επιδείξει, ίσως ανέφερε θα έπρεπε να περάσουν κάποιοι γύροι διαπραγμάτευσης, ίσως και το δημοψήφισμα του που υποστηρίζεται από εθνικιστικούς κύκλους και να νιώθει μετά από αυτό καλύτερα.

«Σε κάθε περίπτωση εγώ νομίζω ότι κάναμε μια σοφή κίνηση με την αλληλογραφία μου με τον ΟΗΕ που κατοχυρώσαμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση είναι ανοικτού τέλους, δηλαδή αν σταματήσει κάπου δεν διαλύεται δεν σταματάει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι μια κατάκτηση της ελληνικής πλευράς που δεν ήθελαν ο Τούρκοι.

Ερωτηθείς αν θα παραστεί σε πενταμερή ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις, αρκεί να έχουν ωριμάσει και να έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε επίσης ότι σε σχέση με το Κυπριακό, όλες οι πλευρές στην Ελλάδα δείχνουν μια σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια στη στάση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου.

Όσον αφορά τη σχέση της ελληνικής Κυβέρνησης με την Κυπριακή ηγεσία είπε ότι «πέραν από τα κουτσομπολιά νομίζω ότι δεν υπάρχει πολιτική δύναμη στην Κύπρο που να μην συμφωνεί με τρόπο απόλυτο στη βασική γραμμή που έχουμε χαράξει μαζί ελληνική και κυπριακή Κυβέρνηση, ότι η λύση του Κυπριακού ορίζεται πριν από όλα ως απομάκρυνση ξένων κατοχικών στρατευμάτων, κατάργηση και μη ανοχή σε οποιαδήποτε παρεμβατικά δικαιώματα και υπαινιγμό του καθεστώτος των εγγυήσεων», ανέφερε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: