Με άνοιγμα στην Κίνα απαντά το Μεξικό στον Τραμπ: Επιδιώκει ενίσχυση σχέσεων με Πεκίνο




Το Μεξικό θέλει να συνεχίσει την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα και την προσέλκυση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι.

«Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις με την Κίνα συνολικά», δήλωσε ο Βιντεγκαράι σε γερουσιαστές του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI).

Ο Βιντεγκαράι δήλωσε ότι το Μεξικό έχει ήδη λάβει μέτρα για να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, δεδομένου του ότι το διεθνές περιβάλλον αλλάζει μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Αναφορικά με την Κίνα, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι η χώρα με την οποία έχουμε ενισχύσει τη σχέση μας, τον χαρακτήρα της συνολικής στρατηγικής μας συνεργασίας και ότι επιδιώκουμε αύξηση του εμπορίου», δήλωσε ο υπουργός. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών σχέσεων του Μεξικού με την Κίνα αφορά εισαγωγές, «οι εξαγωγές μας επίσης αυξάνονται», σημείωσε ο Βιντεγκαράι.

Ο Τραμπ πρόσφατα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP), μια εμπορική συμφωνία μεταξύ 10 και πλέον χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, το οποίο θα επιδιώξει να επεκτείνει το εμπόριο με άλλες χώρες που υπέγραψαν την TPP, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Είμαστε ήδη σε συνομιλίες» με τη Νότια Κορέα, δήλωσε.

Παρά τις διχαστικές πρωτοβουλίες του Τραμπ, όπως η ανέγερση τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, ο Βιντεγκαράι δήλωσε: «Θα διατηρήσουμε το διάλογο και θα προχωρήσουμε προς μια διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Τους επόμενους μήνες, οι δύο χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), που βρίσκεται σε ισχύ μεταξύ του Καναδά, των ΗΠΑ και του Μεξικού από το 1994. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η συμφωνία έχει ωφελήσει μόνο το Μεξικό.

31/01/2017 13:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Xinhua
Μεξικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: