Με αναίδεια ο Ακιντζί διαψεύδει Αναστασιάδη: Πάμε σαν ηγέτες κοινοτήτων στη Γενεύη




Δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Σαββάτου αλλά θα συναντηθούν την Κυριακή το βράδυ στη Γενεύη, παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, εξηγώντας πως αυτό συμφωνήθηκε σήμερα στη συνάντηση των δύο ηγετών.

Είπε ακόμα ότι σήμερα προετοίμασαν την εργασία που θα κάνουν στην ελβετική πόλη και ενημερώθηκαν από τους διαπραγματευτές τους για την εργασία που αυτοί έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη σημερινή συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε υπάρχει θετικό πνεύμα και μεταβαίνουν στη Γενεύη σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα.

Σήμερα, ανέφερε, συζήτησαν και το πώς θα είναι η τελετή έναρξης στη Γενεύη και επιβεβαιώθηκε – όπως είπε – αυτό που είχε συμφωνηθεί το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου. Μπορεί στην ε/κ πλευρά να γίνονται διάφορα σχόλια αλλά αυτό που θα γίνει είναι ότι θα αρχίσουμε τις συνομιλίες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και θα συμμετάσχουν στη συνέχεια και οι τρεις εγγυήτριες χώρες, πρόσθεσε.

Λέγεται, είπε ο κατοχικός ηγέτης, ότι ο κ. Αναστασιάδης εκεί θα εκπροσωπεί και την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία. “Αυτό είναι μια δήλωση, δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα κανενός. Ωστόσο το πώς θα γίνει αυτό (η διάσκεψη της Γενεύης) πραγματικά, αναγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας που έγινε. Και τα ΗΕ αυτό ανακοίνωσαν. Γι` αυτό το να δημιουργείται πολεμική γύρω από αυτό το θέμα δεν θα φέρει όφελος σε κανέναν, ωστόσο δεν μπορούμε ούτε να κλείσουμε το στόμα κανενός. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμείς θα δίδουμε την απάντησή μας ανάλογα”.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η εναρκτήρια τελετή θα διαρκέσει κάποιες ώρες και στο τελετουργικό μέρος πριν το μεσημέρι είτε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί μαζί τους (με τους δύο ηγέτες), είτε ο ΓΓ θα συναντηθεί με τους ηγέτες/ εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων. Θα υπάρχει και εναρκτήρια τελετή και για την διάσκεψη, πρόσθεσε. Στο πλαίσιο του τελετουργικού, είπε, μπορεί να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του ΣΑ του ΟΗΕ και της ΕΕ, ενώ η ΕΕ μπορεί να παρευρίσκεται ως παρατηρητής στις συνομιλίες, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα παρακάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν χρειαστεί και εφόσον οι δύο ηγέτες το εγκρίνουν, μέσω του Εκπροσώπου του ΓΓ στις συνομιλίες που είναι ο κ. Έιντε, θα προσκαλείται και θα συμμετέχει ο εκπρόσωπος της ΕΕ, σημείωσε λέγοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εκπροσωπείται στη Γενεύη στο υψηλότερο επίπεδο και σε αυτό η τ/κ πλευρά δεν έχει αντίρρηση.

Είτε ο κ. Γιούνγκερ, είτε η κ. Μονγκερίνι, είτε τα 15 Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ μπορούν να είναι στην εναρκτήρια τελετή, πρόσθεσε ο κατοχικός ηγέτης. Ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί η τελετή, είπε, τις διαπραγματεύσεις θα διεξάγουν οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες χώρες.

Αναφερόμενος στα θέματα που παραμένουν ανοικτά για τις συνομιλίες μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου, είπε ότι μερικά αφορούν το κεφάλαιο του Περιουσιακού, κάποια το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των εξουσιών, κάποια νομικά ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και επιπλέον το Εδαφικό και η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις, με το τελευταίο να συζητείται από τις εγγυήτριες δυνάμεις από τις 12 του μηνός, όπως ανέφερε.

Για τα πέντε πρώτα κεφάλαια, συνέχισε, θα γίνει μια λίστα με εκείνα που θεωρούν πιο σημαντικά, που δεν θα ξεπερνούν τα 8-10, και αυτό θα το κάνουν σήμερα – αύριο οι δύο διαπραγματευτές.

Τις πρώτες τρεις ημέρες, συνέχισε, αφού συζητήσουν αυτά τα θέματα, θα ετοιμάσουν τους χάρτες με βάση τα ποσοστά στα οποία κατέληξαν στο Μοντ Πελεράν και στο τέλος της 11ης Ιανουαρίου θα συζητήσουν τους χάρτες. Αμέσως μετά, ανέφερε, στις 12 του μήνα, θα αρχίσει η διάσκεψη στο πλαίσιο που έχει εξηγήσει και θα επικεντρωθούν στο να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Για να υπάρξει επιτυχία, είπε, θα πρέπει τα θέματα που έχει απαριθμήσει να συζητηθούν μαζί, υποστηρίζοντας ότι ο λόγος αποτυχίας στο Μοντ Πελεράν ήταν η προσέγγιση `να πάρουμε ένα θέμα και να το ολοκληρώσουμε`. Συμφώνησαν, είπε, ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα υπάρξει και μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί όλα τα θέματα μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ούτε πρέπει να αναμένεται ότι όλα θα ολοκληρωθούν στο εδαφικό και στους χάρτες.

Ωστόσο, από τις 12 του μήνα όταν αρχίσει σιγά σιγά να προκύπτει η εικόνα σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί όλους. “Αυτό είναι η ευχή και η επιθυμία μας”.

Εάν υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, συνέχισε, τότε θα ξεκαθαρίσουν και τα 3-4 θέματα που έμειναν στο περιουσιακό, το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, η ενεργός συμμετοχή των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων. Θα προκύψει πάνω – κάτω το περίγραμμα του χάρτη και μια εικόνα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Εάν προκύψει αυτό, θα είναι επιτυχία και θα μπορούμε να πούμε ότι το Κυπριακό είναι στο επίπεδο επίλυσης, συνέχισε, λέγοντας ότι τα θέματα που θα απομείνουν θα τα συμπληρώσουν όταν επιστρέψουν στην Κύπρο σε μια περίοδο 2-3 μηνών. Θα χρειαστεί, επανέλαβε, ένα διάστημα για την ενημέρωση του κόσμου και μπορεί στα μέσα του χρόνου να γίνουν τα δημοψηφίσματα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι αύριο μεταβαίνει στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ απόψε μεταβαίνει στην τουρκική πρωτεύουσα ο Τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί για να συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και να τον ενημερώσει για τις σημερινές ειδικά εξελίξεις. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν την προετοιμασία μία, δύο ημέρες ακόμα και την Κυριακή θα αναχωρήσουν για τη Γενεύη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν διαβλέπει πως υπάρχει κίνδυνος, με βάση τα όσα έχουν συμφωνήσει για τη διαδικασία στη Γενεύη, να μην γίνει η διάσκεψη για την ασφάλεια. Άλλωστε, ανέφερε, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη έχουν κάνει ήδη δηλώσεις και ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δηλώσει, μέσω του Εκπροσώπου του, πως στις 12 θα βρίσκεται στη Γενεύη. Μάθαμε, είπε, ότι και ο κ. Τσίπρας θα είναι εκεί. Εάν έρθουν οι δυο τους, συνέχισε, πολύ πιθανόν να μεταβεί στη Γενεύη και η Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Κατά τον κ. Ακιντζί, δεν τίθεται θέμα, εάν δεν υπάρξουν καλά αποτελέσματα μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου, να μην πραγματοποιηθεί η διάσκεψη στις 12. “Ούτε τίθεται θέμα να μην συζητήσουμε στις 11, να μην υποβάλλουμε χάρτη, επειδή στις 9, στις 10, δεν επιτεύχθηκε τίποτα. Γι` αυτό το λόγο θα συζητηθούν όλα και θα γίνει προσπάθεια να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα”.

Στο φινάλε, στο τέλος, είπε, θα συζητηθούν κάποια σημαντικά κεφάλαια μαζί όπως εδαφικό και ασφάλεια, εκ περιτροπής προεδρία με κάποια θέματα στο περιουσιακό, αυτή είναι η εικόνα. Αυτό, είπε, είναι και το πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας στη Γενεύη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι επιθυμία του είναι να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα επιτύχουμε. “Αυτό κάναμε πάντοτε, αυτό κάνουμε”. Βεβαίως, συνέχισε, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το τί επιθυμεί αλλά σημαντική είναι και η συμπεριφορά των πλευρών εκεί να είναι λογική και πραγματιστική. Όλοι οι παράγοντες, χωρίς κανέναν διαχωρισμό, πρέπει να παίξουν το ρόλο τους, ανέφερε λέγοντας ότι χωρίς λύση, το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

Την άνοιξη, είπε, μπορεί να “ζεσταθεί” το θέμα των υδρογονανθράκων, να έρθουν στην ατζέντα νέες γεωτρήσεις και να υπάρξουν εντάσεις σε ένα πεδίο που ο ίδιος επιθυμεί να γίνει πεδίο συνεργασίας.

Ανέφερε ότι δεν πρέπει να κλείσουμε το παράθυρο ειρήνης που έχει ανοίξει και ελπίζει πως αυτό δεν είναι μόνο δική του επιθυμία αλλά όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια λύσης.

Ο Τ/κ ηγέτης κλήθηκε να σχολιάσει την αποδοχή της πρόσκλησής του για μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη και ειδικά της αντιπροσωπείας του ΚΕΕ, που θα είναι μεγάλη. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων αλλά αυτοί αν θέλουν να φέρουν τη δική τους ομάδα και πληρώνουν τα έξοδα γι` αυτό, είναι δική τους δουλειά. Άλλος θα είναι με δύο άτομα, άλλος τρία και άλλος 13, ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό, είπε, δεν τον αφορά, σημειώνοντας ότι μέχρι χθες δύο κόμματα του είχαν απαντήσει ότι αποδέχονται την πρόσκλησή του, το ΡΤΚ και το ΚΚΔ. Ίσως τα άλλα κόμματα, πρόσθεσε, απαντήσουν σήμερα, εννοώντας το ΚΕΕ και το ΔΚ.

Ο ίδιος, σημείωσε, θα ενημερώνει όταν χρειαστεί τους πολιτικούς αρχηγούς και οι πολιτικοί αρχηγοί εάν θέλουν θα ενημερώνουν τις δικές τους ομάδες που θα πάρουν μαζί τους.

http://mignatiou.com/2017/01/anastasiadis-pentameris-mono-an-iparchi-prooptiki-simfonias-sto-edafiko/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: