Κύπρος: Το non paper της Λευκωσίας, η «χρυσή τομή» από τον ΟΗΕ, οι τουρκικές φόρμουλες




Στοίχημα για δύσκολους λύτες φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα της Ασφάλειας, γεγονός που διαφαίνεται και από τις διεργασίες που διεξάγονται παρασκηνιακά ενόψει της νέας φάσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, που αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου στην Γενεύη.

Στο παρασκήνιο διαμορφώνονται διάφορα σενάρια για την Ασφάλεια, με την εμπλοκή όλων των πρωταγωνιστών. Η Λευκωσία έχει διαμορφώσει μια πρόταση ενώ ένα συνολικό και τεκμηριωμένο έγγραφο έχει ετοιμάσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τη σφραγίδα του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά.

Η ε/κ πλευρά στο non paper, υπό τον τίτλο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις κατά τη μεταβατική περίοδο», αναφέρεται σε μηχανισμούς αντίδρασης σε έκτακτες καταστάσεις, που λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα.

Στο έγγραφο, έκτασης πέντε σελίδων, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό καθώς η Ασφάλεια κατά τη μεταβατική περίοδο θα τεθεί υπό την ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του Καταστατικού Χάρτη ενώ τα μόνιμα μέλη του θα παραιτηθούν του δικαιώματος της αρνησικυρίας (βέτο). Για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων γίνεται λόγος για το 75% από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας.

Τα υπόλοιπα, που υπολογίζονται σε 10.000, θα συγκεντρωθούν σε μια στρατιωτική βάση, χωρίς να καθορίζεται ο χρόνος πλήρους αποχώρησής τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Λευκωσία συζητά ένα χρονοδιάγραμμα έξι χρόνων, που θεωρείται μακρύ. Η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται έτοιμη να διαφοροποιηθεί στα ζητήματα αυτά. Αυτή η διαφοροποίηση δεν αγγίζει τον πυρήνα των θέσεων της. Συζητά μακρά χρονοδιαγράμματα που θα αφορούν διατήρηση εγγυήσεων και στρατευμάτων για τη μεταβατική περίοδο (μέχρι και 15 χρόνια με δικαίωμα επαναξιολόγησης) ενώ φαίνεται να οδηγεί τις «υποχωρήσεις» της βαθμηδόν σε μια φόρμουλα που να προβλέπει την παροχή εγγυήσεων μόνο στο τ/κ συνιστών κράτος.

Από την πλευρά τους, τα Ην. Έθνη διαμόρφωσαν μια πρόταση, η οποία θα συνδέει την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων με την εφαρμογή συγκεκριμένων προνοιών της συμφωνίας. Πρόνοιες που θα αφορούν περισσότερο την τ/κ πλευρά, όπως για παράδειγμα την εκ περιτροπής προεδρία. Οι ιδέες του ΟΗΕ δεν φαίνεται να είναι άσχετες με τις απόψεις που ανέπτυξε η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ, Βικτώρια Νούλαντ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: