Κάτι κινείται στη Γενεύη για Κύπρο: Πρόοδος στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης




Μόνο ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης συζητήθηκαν τελικά κατά την βραδινή συνάντηση  του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών κατά το Κυπριακό που ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 τοπική ώρα στη Γενεύη.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια θέματα, όπως οι αρμοδιότητες, υπήρξε κάποια πρόοδος, ενώ σε άλλα όχι. Αυτά που αφορούν τις αρμοδιότητες θα συζητηθούν σε συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οντίλ Ναμί στις 8.30 την Τετάρτη το πρωί, πριν δηλαδή την προγραμματισμένη για τις 9 αυριανή συνάντηση των δυο ηγετών.

Κατά την συνάντηση της Τρίτης δεν συζητήθηκαν θέματα ΕΕ και οικονομίας, όπως ήταν προγραμματισμένο, επειδή ακόμα δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση στα θέματα της διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα που δεν συζητήθηκε στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης λόγω χρόνου αφορά τη μεταχείριση ξένων υπηκόων στην Κύπρο μετά τη λύση.

Η συζήτηση που έγινε χαρακτηρίζεται από ε/κ πλευράς ως καλή και δύσκολη.

Κατά τις συνομιλίες της Τετάρτης Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν το ένα θέμα που έμεινε να συζητηθεί στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και τα εκκρεμούντα θέματα σε ό,τι αφορά την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, το εδαφικό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της αποψινής συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και στη συνέχεια θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Είναι τα ΗΕ που συγκαλούν τη Διάσκεψη για την Κύπρο διευκρινίζει ο ‘Ειντε σε συνομιλία του με τον Χριστοδουλίδη

Είναι τα Ηνωμένα `Εθνη που συγκαλούν τη Διάσκεψη για την Κύπρο ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε σε συνομιλία που είχε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

`Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σε συνομιλία του με τον κ. `Ειντε ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε διευκρινίσεις για την αναφορά του Νορβηγού διπλωμάτη κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε τη Δευτέρα στη Γενεύη, πως ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί αποφάσισαν μαζί του την πραγματοποίηση της Διάσκεψης και έτσι δεν προσκαλούν τους εαυτούς τους σε αυτήν, αλλά έχουν προσκαλέσει άλλο κόσμο. Θέση της Λευκωσίας είναι πως η διεθνής Διάσκεψη συγκαλείται από τα Ηνωμένα `Εθνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. `Ειντε είπε στον κ. Χριστοδουλίδη πως είναι ξεκάθαρο πως είναι τα Ηνωμένα `Εθνη που συγκαλούν τη Διάσκεψη.

Επεσήμανε πως αυτό που είπε στη δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν ότι δεν υπήρχε ανάγκη να προσκληθούν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, καθώς ο κ. Αναστασίαδης, ο κ. Ακιντζί και ο ίδιος από κοινού συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη, κατά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου.

Σημείωσε εξάλλου πως ακόμη και στη νεκρή ζώνη, “εμείς τα Ηνωμένα `Εθνη συγκαλούμε τις συναντήσεις, αλλά όταν για παράδειγμα συναντιόμαστε την Πέμπτη και μετά συμφωνούμε να συναντηθούμε ξανά τη Δευτέρα δεν αποστέλλουμε ασφαλώς επιστολή πρόσκλησης”.

ΚΥΠΕ – της απεστελμένης μας Μαρίας Κονιώτου
Γενεύη/Ελβετία 11/01/2017 00:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: