Κάνουν «ταμείο» για το Μοντ Πελεράν: Οι τεχνοκράτες δεν μπορούσαν να δεσμευθούν




Του Κώστα Βενιζέλου

Επιστροφή στην κυπριακή πραγματικότητα μετά από ένα διήμερο συζητήσεων στο Μοντ Πελεράν. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των συζητήσεων των τεχνοκρατικών κλιμακίων που διεξήχθηκαν επί ελβετικού εδάφους, θα γίνει σήμερα, με τις χωριστές συσκέψεις που θα έχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους συνεργάτες τους και ο κατοχικός ηγέτης με τους δικούς του.

Αυτό, πάντως, που αναδεικνύεται είναι πως για δυο μέρες συζητούσαν οι τεχνοκράτες στο Μοντ Πελεράν για να αποφανθούν το βράδυ της Πέμπτης πως το θέμα είναι πολιτικό και πως οι ίδιοι δεν μπορούσαν να αποφασίσουν και να δεσμευθούν. Σημειώνεται συναφώς ότι αυτό ακριβώς, είχε υποδειχθεί από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά προς τον κ. Άιντα και τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Βρετανίας. Ότι δηλαδή οι συζητήσεις θα έπρεπε να συνεχιστούν σε πολιτικό επίπεδο, αντί να παραπεμφθούν τα θέματα στους τεχνοκράτες. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει από τον Τσαβούσογλου, που βιαζόταν να αναχωρήσει από τη Γενεύη, να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Ο Τούρκος υπουργός αρνήθηκε.

Στο Μοντ Πελεράν, όπως πληροφορούμαστε ερωτήματα για τα θέματα της Ασφάλειας, κατάθεσαν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά ενώ στη συζήτηση είχαν εμπλακεί όλοι οι συμμετέχοντες. Επί της ουσίας κατατέθηκαν οι γνωστές πάγιες, διαχρονικές θέσεις. Η Λευκωσία πέραν των ερωτημάτων, παρουσίασε την πρόταση της για την Ασφάλεια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η τουρκική πλευρά, κατόπιν οδηγιών που είχε μεταφέρει και ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Τουγκρουλ Τουρκές, παρουσίασε τις γνωστές θέσεις για διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, διατήρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί (έστω και με παραλλαγές των παλιών Συνθηκών), αλλά αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η εμμονή στο θέμα της εξασφάλισης των τεσσάρων ελευθεριών και για τους Τούρκους πολίτες και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σε συγχαρητήρια επιστολή προς το νέο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, έκανε λόγο για «ισότητα των δυο ιδρυτικών κρατών». Παράλληλα, ζήτησε τις δυο από τις έξι έδρες που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωβουλή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: