Καναδάς: Ένας εκ των υπόπτων για την επίθεση στο τέμενος του Καμπέκ ζήτησε να παραδοθεί




Ο ένας από τους δύο υπόπτους για την επίθεση στο τέμενος του Κεμπέκ όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, την Κυριακή, τηλεφώνησε ο ίδιος στις αστυνομικές αρχές για να παραδοθεί, όπως ανέφερε ο αστυνομικός επιθεωρητής Ντενίς Τιρκότ.

Ο άνδρας αυτός, που είναι γύρω στα 30, τηλεφώνησε στην αστυνομία περίπου στις 20.10 της Κυριακής, τοπική ώρα (03.10 σήμερα, ώρα Ελλάδας), δηλαδή 15 λεπτά μετά τους πυροβολισμούς. Ο πρώτος ύποπτος είχε ήδη συλληφθεί και ο δεύτερος είπε στους αστυνομικούς πού βρισκόταν ώστε να τον συλλάβουν, εξήγησε.

Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία των συλληφθέντων, ούτε το κίνητρο της πράξης τους, την οποία ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε “τρομοκρατική επίθεση εναντίον μουσουλμάνων”.

Από τους οκτώ ανθρώπους που τραυματίστηκαν, πέντε νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και η ζωή των τριών από αυτούς διατρέχει κίνδυνο, είπε μια εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κεμπέκ. Άλλοι 12 άνθρωποι, που έφεραν μόνο ελαφρά τραύματα, δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο αργά το βράδυ της Κυριακής.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών, ιδιοκτήτης ενός κρεοπωλείου χαλάλ, σύμφωνα με την Πάμελα Σακινάχ Ελ-Χάγιετ, μια φίλη των πιστών που βρίσκονταν στο τέμενος. Νεκρός είναι επίσης ο θυρωρός του τζαμιού καθώς και ένας 21χρονος φοιτητής, ο Άχμεντ Γιούνες. Ο συγκάτοικος του βρισκόταν και εκείνος στο τέμενος και γλίτωσε, αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ο Άλι Ασαφίρι, ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ, είπε ότι είχε καθυστερήσει για τη βραδινή προσευχή. Όταν έφτασε διαπίστωσε ότι το τζαμί είχε χαρακτηριστεί από την αστυνομία “σκηνή εγκλήματος”. “Όλοι πάθαμε σοκ. Επικρατούσε χάος”, είπε ο νεαρός.

Το Πανεπιστήμιο Λαβάλ είναι το παλαιότερο γαλλόφωνο πανεπιστήμιο στη Βόρεια Αμερική, με 42.500 φοιτητές.

Αργότερα σήμερα προγραμματίζονται αγρυπνίες στη μνήμη των θυμάτων τόσο στο Μόντρεαλ όσο και στο Κεμπέκ. Ο πάπας Φραγκίσκος συλλυπήθηκε τον αρχιεπίσκοπο του Κεμπέκ, καρδινάλιο Ζεράρ Σιπριέν Λακρουά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, και είπε ότι προσεύχεται για τα θύματα της επίθεσης.

30/01/2017 16:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Μόντρεαλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: