Είναι “πόλεμος”! Άγριες επιθέσεις Τραμπ και συνεργατών του εναντίον των δημοσιογράφων




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διερωτήθηκε σήμερα γιατί οι χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν εναντίον του δεν πήγαν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, για να υιοθετήσει λίγο αργότερα έναν πιο διαλλακτικό τόνο.

“Έβλεπα τις διαδηλώσεις χθες αλλά έχω την εντύπωση ότι μόλις είχαμε εκλογές. Γιατί δεν πήγαν αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίσουν;” έγραψε στο Twitter ο νέος πρόεδρος. “Οι διασημότητες έβλαψαν πολύ τον σκοπό τους”, πρόσθεσε.

Σε ένα δεύτερο μήνυμα, μία ώρα αργότερα, ανέφερε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι “σήμα κατατεθέν της δημοκρατίας μας”. Και συνέχισε: “Μολονότι δεν συμφωνώ πάντα, αναγνωρίζω το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν την άποψή τους”.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συμμετείχαν στις “Πορείες των Γυναικών” που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα προκειμένου να υπερασπιστούν τα πολιτικά δικαιώματά τους. Πολλές διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε μεγάλες πόλεις σε όλον τον κόσμο.

Στην Ουάσινγκτον, πολλές προσωπικότητες πήραν τον λόγο και τάχθηκαν υπέρ των διαδηλωτών: ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, οι ηθοποιοί Αμέρικα Φεράρα και Σκάρλετ Γιόχανσον, η τραγουδίστρια Αλίσια Κις, ακόμη και η Μαντόνα που εμφανίστηκε απρόσμενα στη σκηνή και ζήτησε “μια επανάσταση της αγάπης”.

Επίθεση στα ΜΜΕ που “επιχειρούν να απονομιμοποιήσουν” την προεδρία Τραμπ εξαπέλυσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους άσκησε δριμεία κριτική στα μέσα ενημέρωσης σήμερα, κατηγορώντας τα ότι επιχειρούν να απονομιμοποιήσουν την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και δεσμεύτηκε ότι θα αγωνιστεί “με νύχια και με δόντια” εναντίον αυτής της δημοσιογραφικής κάλυψης.

“Τα μέσα ενημέρωσης από την πρώτη ημέρα μιλάνε για την απονομιμοποίηση των εκλογών” είπε ο Πρίμπους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News Sunday. Κατηγόρησε επίσης τα μμε για τις επιθέσεις τους εναντίον του νέου προέδρου λέγοντας ότι “δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να το ανεχτούμε”.

Ο Πρίμπους έκανε αυτές τις δηλώσεις μία ημέρα αφότου ο ίδιος ο Τραμπ, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στα κεντρικά γραφεία της CIA, επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι υποβάθμισαν τον αριθμό των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του, την Παρασκευή.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Τραμπ – ΜΜΕ με αφορμή τον αριθμό των ατόμων που παρέστησαν στην ορκωμοσία του

Κατά την πρώτη ολόκληρη ημέρα του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης, κατηγορώντας τα ότι μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του.

“Στ` αλήθεια, φαινόταν ότι ήταν 1.500.000 άνθρωποι, το πλήθος έφτανε ως το Μνημείο Ουάσιγκτον”, δήλωσε κατά την επίσκεψη του στο αρχηγείο της CIA. “Παρακολουθούσα έναν τηλεοπτικό σταθμό που έδειχνε γρασίδι χωρίς κόσμο, κάνοντας λόγο για 250.000 θεατές”, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. “Αυτό είναι ψέμα”, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε ότι οι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των “πλέον ανέντιμων ανθρωπίνων όντων στον πλανήτη”. Η αμερικανική αστυνομία δεν δίνει συνήθως στοιχεία για τον αριθμό συγκεντρωμένων, αλλά, σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, το πλήθος που παρακολούθησε την ορκωμοσία δεν έφτανε έως το Μνημείο Ουάσιγκτον, και φαινόταν σαφώς μικρότερο από 1.500.000.

Οι παριστάμενοι θεατές ήταν επίσης πολύ λιγότεροι από όσους είχαν συγκεντρωθεί στις δύο ορκωμοσίες του Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και το 2013. Σε μια ανακοίνωσή του λίγο μετά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ επιτέθηκε σφοδρά στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας “επαίσχυντες” τις προσπάθειες τους να μειώσουν την επιτυχία σε προσέλκυση θεατών της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου.

“Ήταν το μεγαλύτερο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε τελετή ορκωμοσίας, τελεία και παύλα”, δήλωσε χωρίς να παρέχει οποιανδήποτε σαφή απόδειξη για να στηρίξει τον ισχυρισμό του. “Θα ζητήσουμε από τα μέσα ενημέρωσης να λογοδοτήσουν”, τόνισε ο Σπάισερ, υψώνοντας τον τόνο της φωνής του.

“Οι Αμερικανοί αξίζουν κάτι καλύτερο και όσο ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο αγγελιοφόρος αυτού του κινήματος θα μεταφέρει το μήνυμα του απευθείας στον αμερικανικό λαό”, πρόσθεσε, αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες.

22/01/2017 17:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: