Iδιαίτερα συγκρατημένος έως και απαισιόδοξος λόγω της τουρκικής στάσης ο πρέσβης της Κύπρου




Ενημέρωση για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Ανανεωτικής – Αγωνιστικής Κίνησης Κυπρίων Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα.

Εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, την ενημέρωση έκανε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκρατημένος για το τι μέλλει γενέσθαι έως και απαισιόδοξος λόγω της τουρκικής στάσης. Στην εκτενή ομιλία που έκανε εκτός κειμένου, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει την αμέριστη, ειλικρινή, αγαστή, αδιάλειπτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών κομμάτων, κάτι, που, όπως επισήμανε, δείχνει ότι τουλάχιστον το Κυπριακό ενώνει και απασχολεί και τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία της Ελλάδας σε μεγάλο βαθμό.

Αναφέρθηκε σε όσους πλήττουν “τη στενότατη αυτή σχέση και συντονισμό” μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, λέγοντας ότι προφανώς καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να την εκφράζει είναι όμως, κρίμα, να την εκφράζει με τρόπο τέτοιο που υποσκάπτει πιθανότητες και ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν. Όπως είπε, η συνεργασία της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή. Και αυτό συμβαίνει υπό δύσκολες συνθήκες.  Και φάνηκε από τη διαδικασία Γενεύης ποιος επεδίωξε συνέχιση των συνομιλιών, δηλαδή η ελληνική πλευρά που επιδίωξε και πέτυχε τη συνέχιση της διαδικασίας με τις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο στο Μον Πελεράν, καλώντας όσους ψάχνουν καπνό εκεί που είναι γνωστό ποιος έβαλε τη φωτιά, και σίγουρα δεν είναι η ελληνική πλευρά, να πάψουν να το κάνουν.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα έκανε ειδική μνεία στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να έρθει ο εισβολέας και να συνεχίσει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητά μιας λύσης και τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στη Γενεύη, άνοιξε ο διάλογος για το θέμα της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Το αν θα οδηγήσει κάπου ο διάλογος αυτός είναι άλλο θέμα, είπε.

Η λύση, είπε, θα πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη γιατί σε άλλη περίπτωση θα καταρρεύσει και οι συνέπειές της θα είναι επαχθείς και συμπλήρωσε ότι «με τον ίδιο τρόπο που επιδιώκουμε να είναι λειτουργική και βιώσιμη για εμάς, το ίδιο επιδιώκουμε και για τους Τουρκοκύπριους”.

Λύση που θα έχει συγκρουόμενες πρόνοιες, που θα αντιπαρατίθεται στη λογική, δεν θα λειτουργήσει στο χρόνο, είπε, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές ορισμένες πρόνοιες που θα δημιουργούν δικαίωμα σύγκρουσης.

Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για λύση και στο τραπέζι των συνομιλιών έχει καταθέσει προτάσεις για όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

Η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στη Γενεύη όσο και στις τεχνικές συνομιλίες, είπε, κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις, που δίνουν δικαιώματα βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για όλους τους πολίτες που θα ζήσουν στο νησί μετά τη λύση.  Και επισήμανε ότι όπου υπήρξαν δυσκολίες αυτά τα δύο χρόνια προέκυψαν  από θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς που εκπορεύονταν από την Τουρκία.

Τέλος, είπε ότι η πάροδος του χρόνου όντως δημιουργεί τετελεσμένα, αλλά δημιουργεί και στην άλλη πλευρά προβλήματα και ότι δεν μπορεί να δρα εκβιαστικά σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αποδοχή προνοιών αδίκων και πιθανά υποσκαπτικών της λύσης.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ανανεωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Κυπρίων  Αθήνας και αντιπρόεδρος της ΟΚΟΕ Λοΐζος Λοΐζου είπε ότι οι απόδημοι δεν ενδιαφέρονται ούτε για νομή ούτε για διαχείριση της κυπριακής εξουσίας, αλλά μόνο για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι ο χρόνος περνά και τα τετελεσμένα της κατοχής γίνονται χειρότερα.

Ο κ. Λοΐζου είπε ότι έχουν γίνει εγκαίρως παρατηρήσεις από την πλευρά της Ανανεωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Κυπρίων Αθήνας και έχουν τεθεί υπόψη του ΠτΔ και του διαπραγματευτή, συμπληρώνοντας ότι δεν γίνεται κάθε φορά που προκύπτει κάτι να υψώνονται εμπόδια. Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, είπε, ότι η Ανανεωτική Αγωνιστική Κίνηση Κυπρίων Αθήνας δεν είναι υπέρ της ενότητας για την ενότητα, αλλά υπέρ της ενότητας για το στόχο, που είναι ο τερματισμός της κατοχής και εκτίμησε ότι ένα πολυδιασπασμένο εσωτερικό μέτωπο αδυνατίζει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Δεν υπάρχει διάθεση να γίνει αποδεκτή μια λύση για τη λύση, αλλά αναγνωρίζεται ότι η λύση που μπορεί να επιτευχθεί αργότερα, θα είναι χειρότερη από ό,τι σήμερα, είπε και χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη στάση των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Επισήμανε επίσης την αγαστή συνεργασία μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης καθώς και τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η εμπλοκή της ΕΕ, καθώς και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο εντοπισμός και οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Λοΐζου κατέληξε ότι είναι υποχρέωση των αποδήμων να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον ΠτΔ όχι από ιδιοτέλεια αλλά από ύψιστο εθνικό χρέος, να στηρίξουν την λύση, επισημαίνοντας ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη γιατί είναι το μη χείρον βέλτιστον απέναντι στην εναλλακτική της τουρκοποίησης της Κύπρου και της προσάρτησης των κατεχομένων.

Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν  εκ μέρους της Δημοκρατικής Συνεργασίας, ο Γραμματέας της ΕΚΕ, Γιώργος Μιχαηλίδης, εκ μέρους του ΔΗΣΥ και του Προέδρου τουΑβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Χαραλάμπους, και εκ μέρους της Κίνησης Αμμόχωστος η πόλη μας, ο Χρήστος Αναστασίου.

Μετά τις ομιλίες έγινε σύντομος απολογισμός της δράσης των εκλεγμένων μελών της Ανανεωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Κυπρίων Αθήνας σε ΕΚΕ και ΟΚΟΕ από τους Μιχάλη Ευθυμίου και Χρυσόστομο Αγαθοκλέους καθώς και από την πρόεδρο της  νεολαίας της ΕΚΕ, που ανήκει στην Ανανεωτική Αγωνιστική Κίνηση Κυπρίων, Τζωρτζίνα Γεωργίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: