Οι Τούρκοι θα αποκρύψουν τις ιστορικές τοιχογραφίες στο ναό Αγ. Σοφίας Τραπεζούντας




Έργα αποκατάστασης συστήματος που θα αποκρύπτει τις ιστορικές τοιχογραφίες του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας , ώστε να λειτουργεί πλέον μονιμα ως τζαμί, και να μην ενοχλούνται οι …πιστοί, ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, σε μια ακόμη κίνηση που στρέφεται εναντίον της Βυζαντινής- χριστιανικής κληρονομιάς στην περιοχή αυτή της Τουρκίας που συνδέεται στενά με το Ποντιακό στοιχείο.

Η μετατροπή της ιστορικής Εκκλησίας σε τζαμί το 2013, ενώ για μισό αιώνα λειτουργούσε ως Μουσείο, είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις οι οποίες όμως δεν εισακουσθήκαν από την τουρκική κυβέρνηση

Στο πλαίσιο των εργασιών που ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές προβλέπεται και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος που θα τοποθετηθεί σε κάθε τοίχο του ναού ώστε να καλύπτονται οι πολύτιμες βυζαντινές τοιχογραφίες ,τις ώρες της προσευχής, καθώς λειτουργεί πλέον ως τζαμί και ονομάζεται «Κεντρικό Τζαμί Τραπεζούντας».

Οι εργασίες αποκατάστασης θα στοιχίσουν 2 εκ τουρκικές λίρες και θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς ο ιστορικός ναός αποτελούσε για σειρά ετών ένα από τα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, αν και βεβαίως η μετατροπή σε τζαμί δυσχεραίνει την επίσκεψη τουριστών ,ειδικά όλο αυτό το διάστημα που οι τοιχογραφίες ήταν καλυμμένες με κουρτίνες.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην ίδια περιφέρεια, πέρυσι λίγο πριν από την καθιερωμένη μεγάλη γιορτή της Παναγίας Σουμελά, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν την ιστορική για την ορθοδοξία και τον Ποντιακό Ελληνισμό Ιερά Μονή ,για εργασίες συντήρησης ,που δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν .

Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας αναγέρθηκε από τον Εμμανουήλ Α΄ την περίοδο 1238-1263 και όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1461 η εκκλησία μετατράπηκε σε Τζαμί και όλες οι τοιχογραφίες καλύφθηκαν με άσπρο επίχρισμα . Πριν εξήντα περίπου χρόνια αποκαταστάθηκαν οι τοιχογραφίες και η Εκκλησιά λειτουργούσε ως Μουσείο, μέχρι την απόφαση του κ. Ερντογάν το 2013 για μετατροπή της σε τζαμί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: