Οι Τούρκοι δεν κάνουν πίσω στην Κύπρο, τα θέλουν όλα: Η Μέι έκανε ότι δεν άκουσε…




Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την συνάντηση των πρωθυπουργών της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας ο κ. Γιλντιρίμ ζήτησε και πάλι αδιάντροπα τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο, ενώ η κ. Μέι έκανε πως δεν άκουσε… Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν απόλυτος ότι πρέπει να συνεχιστεί ότι ισχύει και σήμερα, ενώ είναι φανερό σε όλους πια ότι η τουρκική πολιτική βαδίζει στο δόγμα “ή όλα, ή τίποτα”…

Είπε συγκεκριμένα:

“Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι για πιο στενή συνεργασία κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η ασφάλεια των αεροδρομίων, σε μια εποχή που η τρομοκρατία είναι η πρώτη απειλή, είναι άκρως σημαντική, οπότε αποφασίσαμε, οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας θα συνεργάζονται πιο στενά.

Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Στα πλαίσια αυτά θα εκπονήσουμε ένα κοινό σχέδιο ανάπτυξης νέου μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό θα είναι ένα σχέδιο που θα στηριζεται από τις δύο κυβερνήσεις.

Έγινε και ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. Τώρα που γίνονται έντονες διαβουλεύσεις για επίλυση κι εμείς επιθυμούμε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση και για τις δύο πλευρές. Μια λύση όμως που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και των δύο πλευρών. Κι αυτό περνάει από την διατήρηση των εγγυήσεων και της ασφάλειας που ισχύει.

Η Αγγλία αποφάσισε με δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την ΕΕ. Μετά το Μπρέξιτ θα κάνουμε πιο στενή εμπορική και οικονομική συνεργασία.”

Η κ. Μέι ακολούθως τόνισε ότι η Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες δέχεται διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις, όποτε έχει ιδιαίτερη σημασία η στυνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

Ευχαρίστησε την Τουρκία για την φιλοξενία 3 εκατομμυρίων προσφύγων και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας και σε θέματα ασφαλείας μεταξύ και των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το προσφυγικό ο κ. Γιλντιρίμ ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να μοιραστεί τα βάρη και πρόσθεσε ότι με την επιχείρηση ασπίδα του Ευφράτη επέστρεψαν στις εστίες τους 45.000 πρόσφυγες. Αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλη την Συρία αλλα και το Ιράκ αφού εξαλειφθεί από εκεί ο ΙΣΙΣ. Αλλά και oı ΡYD και YPG που δεν έχουν καμία διαφορά από το PKK. Απλά αλλάζει το όνομα.

Η κ. Μέι απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε ερώτηση για την διατήρηση του θεσμού των εγγυητριών χωρών στην Κύπρο.

Νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ερντογάν, η κ. Μέι είχε τονίσει: ” Στις 15 Ιουλίου είχατε δώσει αγώνα για την διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό να την διαφυλάξετε και τώρα, όπως και τo κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξ άλλου η κυβέρνηση αυτό το έχει υποσχεθεί”.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΕ:
Τη διαδικασία της Γενεύης για το Κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων, με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

“Συζητήσαμε τί μποροούμε να κάνουμε ακόμη στην Κύπρο, ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε ως τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Βρετανία και Ελλάδα”, είπε ο Ταγίπ Ερνρογάν κατά την κοινή δήλωσή του με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι είπε επίσης ότι συζήτησαν το Κυπριακό, αναφέροντας ότι επιθυμούν την επίλυσή του.

Ταγίπ Ερντογάν και Τερέζα Μέι συμφώνησαν ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι από δω και πέρα οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Βρετανία θα είναι σε πολύ διαφορετική θέση. Πρότεινε όπως προσπαθήσουν να αυξήσουν τον εμπορικό όγκο των δύο χωρών από 15,6 δις δολάρια σε 20 δις. Όπως είπε, συμφώνησαν όπως συνεχιστούν τα βήματα χωρίς καθυστέρηση για το στρατηγικό συνεταιρισμό των δύο χωρών, ενώ στο θέμα της ενέργειας είπε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία. Συζήτησαν επίσης Συριακό και Ιρακινό.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για να προωθήσει την ανάπτυξη περαιτέρω των σχέσεων των δύο χωρών. “Το πιο σημαντικό σημείο των επαφών είναι ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να οδηγηθούν σε πιο προχωρημένο επίπεδο”, ανέφερε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: