Οι συζητήσεις για το Brexit θα είναι πολύ δύσκολες απαντά ο Γιούνκερ στο Λονδίνο




Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι “πολύ, πολύ, πολύ δύσκολες”, αφού όπως είπε η Βρετανία θα πρέπει να θεωρηθεί ως τρίτη χώρα και ο ίδιος δεν είναι συνηθισμένος να αναφέρεται στη χώρα με αυτούς τους όρους.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Στρασβούργο μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Μαλτέζικης Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε επίσης ότι παρά τη δυσαρέσκειά του με αυτή την κατάσταση, η Επιτροπή θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Είπε επίσης ότι χθες βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην οποία επανέλαβε ότι η Επιτροπή και ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το θέμα Μισιέλ Μπαρνιέ, δεν βρίσκονται σε εχθρική διάθεση.

«Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία, και μια δίκαιη συμφωνία για τη Βρετανία. Αλλά μια δίκαιη συμφωνία, σημαίνει μια δίκαιη συμφωνία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ” ανέφερε.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του που η κ. Μέι αφαίρεσε κάποια στοιχεία “από αυτό το ασαφές τοπίο” στην ομιλία της Τρίτης, στην οποία και ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ.

O κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον κ. Ταγιάνι για την εκλογή του στην Προεδρία του ΕΚ, αναφέροντας ότι μαζί του το ΕΚ βρίσκεται σε ασφαλή χέρια. Εξέφρασε επίσης την ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους Σοσιαλδημοκράτες παρά τη διάλυση του συνασπισμού της ομάδας με το ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όσον αφορά το Brexit και τις χθεσινές δηλώσεις της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ανέφερε ότι δεν θεωρεί τις δηλώσεις της ως «κήρυξη πολέμου».

Καλωσόρισε τις δηλώσεις Μέι ότι για να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα της Βρετανίας, η χώρα πρέπει να αποσυρθεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, αναφερόμενος στην παραδοχή του γεγονότος ότι δεν μπορείς να είσαι μέλος της ΕΕ και την ίδια ώρα να έχεις περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση.

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη ανησυχία του για το μεταναστευτικό εντός του 2017, σημειώνοντας ότι τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα από το 2016 και τόνισε την ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ δράση για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Πρόσθεσε ότι οι λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι για το θέμα είναι αμφιλεγόμενες, ωστόσο η μη ανάληψη δράσης μπορεί να είναι ακόμα πιο αμφιλεγόμενη.

Ανέφερε επίσης ότι θεωρεί ότι υπάρχει συνειδητοποίηση στο Συμβούλιο ότι δύο ή τρία μέλη δεν μπορούν να αφεθούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την κατάσταση. Ανέφερε ότι πάρα την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο της Βαλέτας για μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση, ωστόσο υπάρχει μια κρίση βραχυπρόθεσμα.

Στο Ευρωκοινοβούλιο συζητήθηκαν επίσης σήμερα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου και οι προτεραιότητες της Ένωσης για το 2017, στην παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και του Επιτρόπου Γιούρκι Κατάινεν. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν τον έλεγχο της μετανάστευσης, την συζήτηση του Brexit, τη βελτίωση της εσωτερικής αγοράς σε θέματα άμυνας, την κοινωνική διάσταση και την ανάπτυξη.

Το Ευρωκοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα τους 14 Αντιπροέδρους του, περιλαμβανομένου του Έλληνα Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

ΚΥΠΕ, Θάλεια Νεοφύτου – Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 18/01/2017 19:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: