Η μοναδική κατοχή στην Κύπρο οφείλεται στους Ελληνοκύπριους, προκαλεί η Τουρκία στον ΟΗΕ




Την γνωστή θεωρία περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας, περί νομιμοποιημένης «εισβολής και παρουσίας τουρκικού στρατού στο νησι» από την Τουρκία και με τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι η «μοναδική Κατοχή στην Κύπρο οφείλεται στον … σφετερισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Ελληνοκυπρίους», περιλαμβάνει η επιστολή που κατατέθηκε από το ψευδοκράτος στον ΟΗΕ.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΣΑ και της ΓΣ του ΟΗΕ και πρόκειται να δημοσιευθεί και στην Περιοδική Έκδοση του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.(Law of the Sea Bulletin).

Την επιστολή υπογράφει ο παράνομος «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους Μεχμέτ Νταντα, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2016 που δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ την 16η Δεκεμβρίου (A/71/693) (διαβιβάσθηκε και κατατέθηκε στην Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας Φεριντουν Σινιρίογλου) και αποτελεί απάντηση της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς στην επιστολή διαμαρτυρίας που είχε αποστείλει στον ΟΗΕ η Λευκωσία (10 Νοεμβρίου 2016)με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεση της Τουρκίας με τα Κατεχόμενα μέσω υποβρύχιου καλωδίου.

Η επιστολή αναφέρεται στην «συμφωνία πλαίσιο που υπέγραψαν η (παράνομη) “Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύπρου” και η Τούρκικη Δημοκρατία την 10η Οκτωβρίου 2016» και αναφέρει:

«Η Συμφωνία αφορά την συνεργασία των δυο πλευρών στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των υποδομών… και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρύχιας τεχνολογίας…Επίσης η συμφωνία προβλέπει την συνεργασία στα πεδία των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Επισημαίνεται ότι οι εντάσεις των Ελληνοκυπρίων βασίζονται στην λανθασμένη αντίληψη ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση εχει το δικαίωμα να ομιλεί στο όνομα όλου του νησιού.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου εχει την μοναδική αρμοδιότητα να υπογράφει και να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών του τουρκοκυπριακού λαού

Η Ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν έχει ούτε το ηθικό ούτε το νομικό δικαίωμα να εχει λόγο σε αυτά τα ζητήματα. Σε σχέση με αυτό θα πρέπει να υπομνησθεί ότι η Συνεταιρική Δημοκρατία του 1960 κατέρρευσε το 1963 όταν οι ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκυπρίους από όλα τα όργανα του κράτους και από τότε δεν υπήρξε ποτέ μια κοινή κεντρική διοίκηση ικανή να εκπροσωπεί όλους τους Κυπρίους είτε νομικά είτε πρακτικά.

Κάθε πλευρά από τότε κυβερνούσε τον εαυτό της ,ενώ οι Ελληνοκύπριοι συνέχιζαν να ισχυρίζονται ότι αποτελούν την «Κυβέρνηση της Κύπρου»…

Ετσι η μοναδική Κατοχή στο νησι, ήταν ο σφετερισμός της συνεταιρικής Δημοκρατίας του 1960 από τους ελληνοκυπρίους από το 1963.

Η Τουρκική παρέμβαση και η παρουσία της στο νησί είναι νομιμοποιημένη από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Συνθήκη Εγγύησης του 1960.

Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι καμία απόφαση του ΣΑ για την Κύπρο δεν αναφέρεται στην παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησι, ως «κατοχή» καθώς έγινε για να αποτρέψει την επανάληψη της θηριωδίας εις βάρος των Τουρκοκυπρίων».

Κάνοντας αναφορά και στον αγωγό μεταφοράς νερού στα Κατεχόμενα επισημαίνεται ότι, «με τον ίδιο τρόπο δεν νομιμοποιείται η έγερση ενστάσεων σχετικά με την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι το σχέδιο αυτό δεν θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο για τον συγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο ,σαν Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επίσης το συγκεκριμένο ΜΟΕ δεν εχει προσφέρει αποτελέσματα λόγω της έλλειψης της βούλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά να πάρει τα αναγκαία μετρά για την εφαρμογή της συμφωνίας»

Ο παράνομος «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους επισημαίνει ακόμη ότι «με την ευκαιρία θέλω να καλέσω την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει αυτή την αντιπαραγωγική και αναχρονιστική ρητορική ειδικά την στιγμή που οι συνομιλιες για την εξεύρεση λύσης έχουν μπει σε κρίσιμη φάση.

Οι δηλώσεις του τύπου “business as usual” από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν καλλιεργούν την εμπιστοσύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι τελικά έτοιμη για συμφωνίες διαμοιρασμού της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους στην βάση των συμφωνηθέντων παραμέτρων.

Τελικά θα ήθελα να επισημάνω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά περιμένει αμοιβαιότητα στην εκφρασθείσα από την ίδια, καλή θέληση τόσο στο τραπέζι των συνομιλίων όσο και στην αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων μεταξύ των δυο πλευρών στο νησι»…

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: turkey-un-epistolh01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: