Η Κομισιόν θα διαθέσει 3,1 δισ. ευρώ για τη λύση Κυπριακού είπε ο Γιούνκερ, ισχυρίζεται το ΚΥΠΕ




Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει 3,1 δισεκ. Ευρώ σε περίπτωση λύσης, είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, σύμφωνα με όσα ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Διάσκεψη στη Γενεύη, ότι η ΕΕ σε περίπτωση λύσης θα διαθέσει το ποσό των 3,1 δισεκ. Ευρώ. Το ποσό αυτό, θα αντληθεί από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) καθορίζει τα μέγιστα ετήσια ποσά («ανώτατα όρια») τα οποία μπορεί να δαπανήσει η ΕΕ σε διάφορα πολιτικά πεδία («τομείς») για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών. Το υφιστάμενο ΠΔΠ καλύπτει περίοδο επτά ετών: από το 2014 έως το 2020.

Το ΠΔΠ αυτό καθαυτό δεν αποτελεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία. Παρέχει ένα πλαίσιο για τον οικονομικό προγραμματισμό και τη δημοσιονομική πειθαρχία, διασφαλίζοντας την προβλεψιμότητα των δαπανών της ΕΕ.

Επιτρέπει επίσης στην ΕΕ την υλοποίηση κοινών πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετά μεγάλης ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Καθορίζοντας σε ποιο βαθμό και σε ποιους τομείς θα πρέπει να επενδύσει η ΕΕ σε βάθος επταετίας, το ΠΔΠ αποτελεί τόσο μέσο έκφρασης των πολιτικών προτεραιοτήτων, όσο και εργαλείο δημοσιονομικού προγραμματισμού.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός εγκρίνεται σε αυτό το πλαίσιο και συνήθως παραμένει κάτω από τα ανώτατα όρια δαπανών του ΠΔΠ, έτσι ώστε να διατηρείται κάποιο περιθώριο για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: