Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Στις εξελίξεις στο Κυπριακό σε σχέση με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, τις επαφές της Λευκωσίας και τις δηλώσεις που γίνονται αναφέρεται στο σύνολό του ο κυπριακός Τύπος.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αναβολές υποθέσεων στα δικαστήρια, οι ενισχυμένες εξουσίες του Ταγίπ Ερντογάν αν περάσει η αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας, ο διάλογος εργοδοτών – συντεχνιών για την ΑΤΑ, η κατάσταση στο καταφύγιο θυμάτων εμπορίας προσώπων, καθώς και οι διαπιστώσεις των οργανωμένων ασθενών για τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία στο νοσοκομείο Λεμεσού.

«Σαματάς για το τίποτε…» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Αλήθεια», που γράφει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του για ανύπαρκτα θέματα κάνει άνω κάτω το εσωτερικό μας μέτωπο και αναφέρεται στη δήλωση Ερντογάν σε σχέση με την Μόρφου και τα Κόκκινα ενώ προσθέτει ότι την προηγούμενη μέρα οι Τούρκοι κατέθεσαν στη Γενεύη χάρτη χωρίς να διεκδικούν κάτι τέτοιο. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι για «επιδημία» αναβολών στις δικαστικές αίθουσες και αναφέρεται στις χθεσινές αναβολές που πήραν υποθέσεις της ΣΠΑ Αγίας Φύλας, η υπόθεση του γιατρού Δ. Αριστοδήμου, του ΧΥΤΑ και του Δήμου Πάφου. Αλλού γράφει ότι ανάμεσα στα 1000 πανεπιστήμια της λίστας του Κέντρου Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου και επτά ελληνικά πανεπιστήμια.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Οι τεχνοκράτες πάνε στο Μον Πελεράν» γράφει ότι με ρυθμούς χελώνας εκτιμάται ότι θα κινηθεί η συζήτηση μεταξύ τεχνοκρατών στο Μον Πελεράν, επικαλούμενη πληροφορίες από άτομα που βρίσκονται κοντά στη διαπραγματευτική διαδικασία και αναφέρει επίσης ότι συνεχίζεται ο «υπόγειος πόλεμος» με τον Νίκο Κοτζιά στο επίκεντρο. Σε άλλο θέμα γράφει την οργή του Ρώσου Πρέσβη στην ΕΕ προκάλεσαν τα πρόσφατα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα περί υπονόμευσης των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού από τη Μόσχα. Αλλού η «Σ» γράφει ότι με την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων, την Κυριακή το βράδυ η τουρκική Βουλή πέρασε στον πρώτο γύρο το νομοσχέδιο για αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας που θα ενισχύσει τις εξουσίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετατρέποντάς τον ουσιαστικά σε απόλυτο μονάρχη της χώρας.

Με τίτλο «Προσφεύγει στους ισχυρούς» «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι ανοικτή γραμμή με τους βασικούς παίκτες της διεθνούς σκηνής έχει η Λευκωσία, επιχειρώντας να θέσει ενώπιον τους τις ανησυχίες της για την τουρκική στάση και αναφέρεται στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Άγγελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ προσθέτει ότι σήμερα αναμένεται να συνομιλήσει με τον Τζο Μπαίντεν, τον Μάικ Πενς και την Τερέζα Μέι. Αλλού και κάτω από φωτογραφίες των φραγμάτων, ο «Φ» γράφει για χαρές και πανηγύρια στις κοινότητες όπου τα μικρά κυρίως αρδευτικά φράγματα υπερχειλίζουν ενώ στα μεγάλα φράγματα η εισροή νερού ακόμη να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων σε επίσκεψή της εντόπισε στο νοσοκομείο Λεμεσού εντόπισε κενά, ελλείψεις, απαράδεκτες καθυστερήσεις, μεγάλες λίστες αναμονής και υπερβολική ταλαιπωρία ασθενών.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα «5μελής ομάδα νομικών και στρατιωτικών» και γράφει ότι με εντατικό ρυθμό ξεκινούν αύριο στο Μον Πελεράν οι συναντήσεις των τεχνοκρατικών ομάδων για τα θέματα ασφάλειας – εγγυήσεων και ότι στην κυπριακή ομάδα θα συμμετέχουν διπλωμάτες, νομικοί, στρατιωτικοί και ακαδημαϊκοί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεκάδες είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, από δυστύχημα με αεροσκάφος μεταφοράς εμπορευμάτων τουρκικής αεροπορικής εταιρείας, το οποίο συνετρίβη χθες στο Κιργιστάν. Αλλού η «Χ» αναφέρεται σε τοποθέτηση χθες εντός της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής της προέδρου της ΜΚΟ Cyprus Stop Trafficking η οποία άσκησε κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στο καταφύγιο θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση και έκανε λόγο για μη φιλική ατμόσφαιρα και είπε μεταξύ άλλων ότι δίνουν 17 ευρώ τη βδομάδα στα θύματα εμπορίας προσώπων που διαμένουν στο καταφύγιο για τα προς το ζην.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Ο Κοτζιάς αρνείται ότι διατάραξε τις συνομιλίες» γράφει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς διέψευσε τη Δευτέρα ότι δεν θα συμμετάσχει την επόμενη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό γιατί είχε διαταράξει τη προηγούμενη, την περασμένη Πέμπτη, στη Γενεύη, περιγράφοντας τέτοιου είδους ισχυρισμούς ως «αθλιότητες και πληρωμένα δημοσιεύματα βρώμικου Τύπου». Αλλού αναφέρεται στο διάλογο που άρχισε μεταξύ εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την ΑΤΑ, γράφοντας ότι οι εμπλεκόμενοι είπαν πως οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να καταλήξουν τον Ιούλιο παρόλο οι απόψεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι δέκα νέες εγκαταστάσεις που θα καλωσορίζουν τους επισκέπτες θα ανεγερθούν στις κύριες εισόδους της Πάφου εν όψει της επίσημης έναρξης του Πάφος2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στις 28 Ιανουαρίου.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/01/2017 07:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: