Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έναρξη σήμερα στο Μοντ Πελεράν των συζητήσεων των τεχνοκρατών όπου θα ετοιμαστεί κείμενο εργασίας για να προχωρήσει η συζήτηση στα θέματα ασφάλεια και εγγυήσεων και οι ψεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, προβάλλονται στα κύρια θέματα του Τύπου.

Επίσης, ο Τύπος προβάλλει δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για μεθοδευμένα κτυπήματα εναντίον του, το θέμα των τιμών των καυσίμων στην Κύπρο, την απόφαση για μετακίνηση των διυλιστηρίων και άλλα.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Εκκληση Αναστασιάδη για ανακωχή και ενότητα” και προβάλλει ψεσινές δηλώσεις του Προέδρου ο οποίος κάλεσε όλους να τηρήσουν ανακωχή. Αλλού αναφέρει ότι τεχνοκράτες βρίσκονται στο Μοντ Πελεράν για να ετοιμαστεί κείμενο εργασίας το οποίο θα καταγράφει τις ανησυχίες και προτάσεις της κάθε πλευράς για να διαφανεί πώς θα προχωρήσει η συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αλλού αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και του νέου Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα αποφασίστηκε να φύγουν τα διυλιστήρια ενώ συμφωνήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα Μακένζυ.

“Η Σημερινή” με πηχυαίο τίτλο “Στα ρηχά οι προσδοκίες στο Μον Πελεράν” γράφει ότι με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά σήμερα η πρώτη συνάντηση των `deputies` για συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας καταγγέλλει προσχεδιασμένα και μεθοδευμένα κτυπήματα εναντίον του. Γράφει αλλού ότι αύξηση όλων των συντάξεων αποφάσισε η Κυβέρνηση. Αλλού η “Σ” γράφει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι τιμές των καυσίμων είναι λογικές.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο θέμα του με τίτλο “Πόλεμος με τους χάρτες” γράφει ότι προ διμήνου ενημέρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κατοχικό καθεστώς για τη θέση του για ένωση της Μόρφου με τον θύλακα των Κοκκίνων σε περίπτωση συμφωνίας. Ο Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν περιλαμβάνεται στον τ/κ χάρτη η θέση Ερντογάν. Αλλου αναφέρει ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλυψε πως κάποιοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ στη Διάσκεψη στη Γενεύη. Γράφει αλλού ότι την Τρίτη ξεκινά η κατεδάφιση του Διυλιστηρίου Λάρνακας.

Η “Χαραυγή” με κύριο τίτλο “Κατά συρροήν πολιτική παχυδερμία Ιωνά” γράφει ότι η δεύτερη απόδραση κρατουμένου από τα χέρια της Αστυνομίας μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών και κυρίως οι υπόνοιες για εμπλοκή αστυνομικών, έφεραν τον αρμόδιο υπουργό και πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας να περιορίζεται σε διοικητική έρευνα. Αλλού προβάλλει την έναρξη των συζητήσεων τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν. Αναφέρει επίσης ότι ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής των θεματοθετών για τις Παγκύπριες Εξετάσεις είναι να μην παραδίδουν φροντιστηριακά μαθήματα.

Η αλλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “Καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία” και γράφει ότι η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε η Βρετανία δεν θα είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω και θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της ΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου διαπιστώνει ότι η προσαρμογή των τιμών των καυσίμων στην Κύπρο συνάδει και δεν συνάδει το φαινόμενο “Rockets and Feathers” δηλαδή η κατάσταση όπου οι τιμές ανεβαίνουν σαν πύραυλος και πέφτουν σαν φτερό. Γράφει επίσης ότι ο ΘΟΚ επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου μετά από πολλά χρόνια απουσίας.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Οι πιο οικονομικοί σχεδιασμοί της ΕΕ σε ενδεχόμενη λύση” και γράφει ότι η ΕΕ έδωσε μισό δισ. σε 10 χρόνια για ευθυγράμμιση των κατεχομένων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αλλού αναφέρει ότι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, άρχισε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2017. Αλλού προβάλλει ότι έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ο τουρισμός φέτος, σημειώνοντα αύξηση του 20%.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/01/2017 07:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: