Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η πορεία των συνομιλιών στη Γενεύη και η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διαρροή εγγράφου στον Τύπο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η εκδήλωση υπέρ της ειρήνης στη νεκρή ζώνη, η έρευνα για τα καρτέλ στα καύσιμα, η παράδοση της έρευνας για τη διαφθορά στην αστυνομία και άλλα θέματα.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Οργή Προέδρου για τη διαρροή του εγγράφου” και γράφει ότι αυτό που φοβόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε και το πρώτο εμπιστευτικό έγγραφο που έδωσε στους αρχηγούς στη Γενεύη για ενημέρωση διέρρευσε στον Τύπο. Γράφει επίσης ότι το καυτό θέμα της διακυβέρνησης απασχόλησε αποκλειστικά τις συναντήσεις στη Γενεύη του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού αναφέρει ότι σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα του επίπεδου εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην αυριανή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Χάρτες αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι” γράφει ότι καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έγινε στη συζήτηση για τη διακυβέρνηση ενώ η ε/κ πλευρά είναι προετοιμασμένη ακόμη για τα χειρότερα ενώ αναφέρεται και στα μαθηματικά της λύσης, λέγοντας ότι είναι “δύσκολα.” Αλλού γράφει ότι ευθύνες σε μέλη της Αστυνομίας αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα που παρέδωσαν χθες στο Γενικό Εισαγγελέα τρεις ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές για τη διαφθορά στην Αστυνομία. Ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι το πόρισμα θα μελετηθεί προσεκτικά. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 21η θέση στη λίστα των New York Times με τα μέρη στα οποία πρέπει να ταξιδεύσει κανείς το 2017.

“Ο Φιλελεύθερος” προβάλλει το πρωτοσέλιδο θέμα του με τίτλο “Ώρα για ασκήσεις επί χάρτου” και γράφει ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα δοκιμαστούν σήμερα στο Εδαφικό με την κατάθεση χαρτών, σημειώνοντας ότι δεν θα κατατεθούν οι τελικές θέσεις. Γράφει αλλού ότι με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας κλείνει ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης και η ασφάλιση των αγροτών παραπέμπεται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο “Φ” αναφέρει επίσης ότι την ποινική δίωξη εφτά προσώπων, έξι αστυνομικών και ενός δεσμοφύλακα και την πειθαρχική άλλων τεσσάρων, εισηγούνται οι ποινικοί ανακριτές στο πόρισμά τους για τη διαφθορά.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Όλα ανοικτά με το βλέμμα στη Διάσκεψη” αναφέρει ότι σε καλό κλίμα είναι οι συνομιλίες για το Περιουσιακό, ενώ θετική εκτιμάται και η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μ. Ακιντζί, στην παρουσία μόνο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ. Προβάλλει επίσης την εκδήλωση Ε/κ και Τ/κ για ειρήνη και επανένωση, σημειώνοντας ότι η ειρήνη και η επανένωση δεν μπορούν να εμποδιστούν. Γράφει επίσης ότι η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τις φορολογίες στα καύσιμα γιατί θα υπάρξουν επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Τρέχει ο χρόνος στη Γενεύη” γράφει ότι η δεύτερη μέρα των συνομιλιών ολοκληρώθηκε με διάφορα θέματα να παραμένουν στο τραπέζι ενώ πλησιάζει η έναρξη της διάσκεψης. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε απαρέσκεια για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλα έγγραφα στους ηγέτες που τον συνοδεύουν στη Γενεύη. Η “CM” προβάλλει επίσης τη δικοινοτική εκδήλωση στο στάδιο της Τσετίν Καγιά στη Λευκωσία υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” προβάλλει το πρωτοσέλιδό της με τίτλο “Φως στα οικονομικά της λύσης” και γράφει ότι στο κεφαλαιώδες ζήτημα της χρηματοδότησης ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, άρχισε ήδη να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, σημειώνοντας ότι το City του Λονδίνου είναι ένα από τα χρηματοοικονομικά κέντρα που δεν θα έλεγαν όχι σε μια τέτοιου είδους επένδυση. Αναφέρει αλλού δήλωση της Υπουργού Εργασίας, η οποία εκτίμησε ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για ρύθμιση της ΑΤΑ. Γράφει επίσης ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης φόρου ούτε και πλαφόν στα καύσιμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: