Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η μετάβαση της Πρωθυπουργού της Βρετανίας στην Τουρκία όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσει το Κυπριακό με τον Ταγίπ Ερντογάν, η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί μετά τη Γενεύη για καθορισμό πορείας, η ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε επιχειρηματίες για την οικονομία μετά τη λύση του Κυπριακού και η διερεύνηση για υποθέσεις δωροδοκίας στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ιδού η οικονομία της επόμενης μέρας της λύσης», γράφει ότι τα όσα συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί στο κεφάλαιο της οικονομίας και τα οποία θα ισχύουν με τη λύση του Κυπριακού, ανέλυσε χθες ο Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας στον επιχειρηματικό κόσμο. Αλλού γράφει ότι ο αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ξεκαθάρισε χθες πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε διάσκεψη για το Κυπριακό, όχι γιατί δεν μας…γουστάρει, αλλά γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση του Κυπριακού.

Με κύριο τίτλο «Ιδέες εγγυήσεων από τη Μέι στο Ερντογάν», η εφημερίδα «Σημερινή» γράφει ότι το Λονδίνο ξεκίνησε προσπάθεια να μείνει ζωντανή η συζήτηση, την ώρα που η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και μένει σταθερή στις θέσεις της και που Αναστασιάδης-Ακιντζί πραγματοποιούν την πρώτη τους συνάντηση μετά τη Γενεύη και το Μον Πελεράν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσίασε με λεπτομέρεια την οικονομική πτυχή της λύσης μιλώντας σε επιχειρηματίες. Αλλού γράφει ότι σάλος προκλήθηκε με οπλίτη της ΕΛΔΥΚ που σχημάτισε τον αλβανικό αετό.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Πυξίδα για τη συνέχεια», γράφει ότι μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που δημιουργείται από τουρκικής πλευράς με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται σήμερα στη Λευκωσία για ανασκόπηση και καθορισμό πορείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν ένας 56χρονος επιστάτης και ένας 58χρονος ωρομίσθιος υπάλληλος, κι οι δύο του Τμήματος Δημοσίων Έργων, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για κατάχρηση εξουσίας, αφού πληρώνονταν από το κράτος και δούλευαν αλλού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέο μοντέλο για την τουριστική ανάπτυξη, που μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση του τουρισμού μέχρι 6 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και επενδύσεις της τάξης των 20 δισ. ευρώ, έχει στα χέρια της από χθες η Κυβέρνηση.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Προσπάθεια για κοινό βηματισμό», γράφει ότι στην πρώτη τους συνάντηση μετά τη διάσκεψη της Γενεύης και τη σύνοδο των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν προσέρχονται σήμερα στις 10 π.μ. οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι αναμένεται να καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο διακοινοτικό διάλογο στις εσωτερικές πτυχές και σε σχέση με τη διάσκεψη. Αλλού γράφει ότι προθεσμία μέχρι τέλος Ιανουαρίου έδωσαν οι φοιτητές, αφού η ΠΟΦΕΝ προειδοποιεί με νέα δυναμικά μέτρα εάν δεν επανέλθει το κονδύλιο των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέο κύκλο επαφών με την πολιτική ηγεσία αρχίζουν γιατροί και νοσηλευτές σε μια προσπάθεια να προειδοποιήσουν ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δωροδοκία στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας» γράφει ότι αυξάνονται οι αποδείξεις ότι αξιωματούχοι του συμβουλίου αποχετεύσεως έπαιρναν μίζες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παρευρεθεί σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό αλλά μόνο αν υπάρξει πραγματικό έδαφος για λύση, προσθέτοντας ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη και το Μον Πελεράν έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Αλλού γράφει ότι το ταχυδρομείο ξεκίνησε τη διανομή των γραμμάτων που είχαν κλαπεί από υπάλληλό του.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/01/2017 07:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: